Reirs: Iespējams, būtu jāatļauj darboties azartspēļu kompānijām, lai nebūtu jāmaksā lielas kompensācijas

© Kaspars Krafts / F64

Sabiedrībai nav sniegts pamatojums par pašlaik noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem konkrētās nozarēs, otrdien Ministru kabineta sēdē norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), īpaši to attiecinot uz darbības aizliegumiem azartspēļu un atsevišķās tirdzniecības nozares sfērās.

Viņa ieskatā, noteiktie ierobežojumi daļā gadījumu ir nevis balstīti datos, bet gan atsevišķu personu viedokļos. Konkrētus vārdus gan Reirs nenosauca, vien aicinot "viņus" uzskaitīt konkrētos iemeslus atsevišķu nozaru darbības liegšanai.

Finanšu ministrs atklāja, ka pavasara periodā pieci no desmit lielākajiem Covid-19 atbalsta saņēmējiem bijuši tieši azartspēļu kompānijas, un šajā situācijā, kad nozare ir gatava strādāt "zaļajā režīmā" jeb ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem, tas, iespējams, būtu jāatļauj. Pretējā gadījumā valstij atkal šiem uzņēmumiem nāksies maksāt lielas kompensācijas, neskatoties uz iespēju darbību nodrošināt epidemioloģiski drošā vidē.

Tāpat Reirs pauda, ka vienlaikus arī pastāv problēmas ar atbalstu izmaksāšanu lielākajiem uzņēmumiem to noteikto limitu dēļ, kam nākotnē būtu jārod risinājums.

Arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), kurš pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā, katru valdības sēdi veiksmīgi aizstāv savas ministrijas nozaru intereses, pauda, ka cilvēki no Latvijas nereti dodas naudu tērēt uz kaimiņvalstīm, kur tādi pakalpojumi, kā piemēram, akvaparki ir atļauti, pat neskatoties uz zemāku vakcinācijas aptveri.

Tāpat savu nozari Ministru kabineta sēdē "aizstāvēja" arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), līdzīgi atzīmējot, ka kultūras nozarei Lietuvā un Igaunijā ir mazāki ierobežojumi, kā arī tas, vai noteiktie ierobežojumi ir pamatoti esot "plašākas sarunas temats".

Puntulis arī skaidroja, ka īpašu problemātiku tieši kultūras nozarē sagādā tas, ka daļai pakalpojumu sniedzēji atļauts strādāt daļēji un šajā ziņā būtu jāpārskata atbalsts.

Kā ziņots, Ministru kabinets 9.novembrī apstiprināja detalizētu regulējumu "dzīvei pēc lokdauna", kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē.

Svarīgākais