Tirdzniecības centra pārstāvis: Lielākais atbalsts no valsts būtu skaidrība par nosacījumiem

© Publicitātes foto

Ņemot vērā mainīgos drošības nosacījumus tirdzniecības jomā, lielākais atbalsts no valsts būtu skaidrība, atzina Jelgavā esošā tirdzniecības centra "RAF centrs" apsaimniekotāja "EfTEN Capital" pārstāvis Vitolds Kaupass.

Viņš stāstīja, ka no pirmdienas "RAF centrs" darbosies "zaļajā režīmā". Šādā režīmā strādās arī ēkā esošais "Rimi", jo tam nav atsevišķas ieejas, turklāt arī paša lielveikala platība pārsniedz 1500 kvadrātmetru. Pēc Kaupasa teiktā, tirdzniecības centrs ir gatavs atsākt darbu, "ja nekas nemainīsies".

Lai nodrošinātu Covid-19 sertifikātu pārbaudi, pie divām galvenajām centra ieejām tiks nodrošināti apsargi, bet trešā ieeja būs slēgta. "EfTEN Capital" pārstāvis sacīja, ka uzņēmumam sertifikātu pārbaudei nācies palielināt apsardzes darbinieku skaitu. Ja sertifikātu pārbaude būs nepieciešama arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, uzņēmums pieļauj iespēju meklēt citus darbiniekus, taču pagaidām tie būs apsardzes darbinieki, ņemt vērā arī to, ka daļa apmeklētāju mēdz būt agresīvi saistībā ar noteiktajiem ierobežojumiem, skaidroja Kaupass.

Pašlaik no nomniekiem nav saņemtas ziņas, ka kāds no viņiem darbu neatsāks.

"RAF centra" pārstāvis atzina, ka papildu izdevumi uzņēmumam radušies, nodrošinot "sarkanās" un "zaļās" zonas norobežošanu, kad tirgotāji strādāja dažādos drošības režīmos, bet pašlaik iegādātie norobežojošie elementi vairs nav nepieciešami.
"Noteikumi mainās visu laiku. Lielākais atbalsts būtu, ja tiktu skaidri un savlaicīgi definēts, kādi būs nosacījumi," sacīja Kaupass.

Vienlaikus no valsts būtu nepieciešams arī finansiāls atbalsts. Kaupass pauda gandarījumu, ka pašlaik tiek izstrādāti atbalsta mehānismi, taču uzsvēra, ka tiem jābūt samērīgiem un skaidri definētiem.

Līdz šim tirdzniecības centrs nav saņēmis valsts atbalstu. "Visas atlaides, ko mēs devām nomniekiem, mēs sedzām no savas kabatas," uzsvēra "EfTEN Capital" pārstāvis, skaidrojot, ka pēc darbības ierobežojumiem, kas bija spēkā pērnā gada beigās un šī gada sākumā, tirdzniecības centrs nekvalificējās pēc platības kritērija.

"Ceru, ka šajā reizē mēs varēsim iekļauties kritērijos, bet joprojām ir jautājums, kāds būs gala lēmums," pauda Kaupass.

Mājsēdes laikā tirdzniecības centra apmeklējums esot krities par vairākiem desmitiem procentu. "RAF centra" pārstāvis skaidroja, ka tas ir saistīts ne tikai ar to, ka centrā pašlaik darbojas tikai pirmās nepieciešamības veikali, bet arī ar klientu paradumu maiņu epidemioloģiskās situācijas dēļ. Tuvumā esošā "Lidl" ietekmi uz centru vēl nevarot vērtēt, jo veikals atvērts laikā, kad stājās spēkā dažādi ierobežojumi.

"EfTEN Capital" mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka "RAF centra" kopējā platība ir 7798 kvadrātmetri, bet tirdzniecības platība - 6168 kvadrātmetri. Lielākais centra nomnieks ir "Rimi", taču tajā darbojas arī "New Yorker", "Lindex", "NS King", "Jānis Roze", "Dino Zoo" un citi veikali un pakalpojumu sniedzēji.

Kā ziņots, no 15.novembra līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības veikali, otrdien nolēma valdība.

Bez Covid-19 sertifikātiem būs pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi varēs darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Svarīgākais