Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldes darbinieku skaits tiks samazināts uz pusi

© Kaspars Krafts / F64

No decembra Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldes darbinieku skaits tiks samazināts aptuveni par 50%.

Turpinot Latvijas Bankas darbības pilnveidošanu, tostarp ieviešot mūsdienīgus tehnoloģiskus risinājumus drošības jomā, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par darba organizācijas pārmaiņām Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldē un fiziskās drošības jomā iesaistīto darbinieku skaita samazināšanu.

No 2021.gada decembra Aizsardzības pārvaldē strādās par aptuveni 50% mazāk darbinieku, kas koncentrēsies uz Latvijas Bankas naudas glabātavas un naudas pārvadājumu drošības nodrošināšanu, izmantojot mūsdienīgus tehnoloģiskus risinājumus, tostarp vienoto Latvijas Bankas drošības vadības centru.

Savukārt fiziskās drošības nodrošināšanu Latvijas Bankas administratīvajās ēkās Krišjāņa Valdemāra ielā 2A un Krišjāņa Valdemāra ielā 1B veiks apsardzes pakalpojumu komersants.

Informācija Elektroniskajā iepirkumu sistēmā liecina, ka fiziskās apsardzes pakalpojumus Latvijas Bankai nodrošinās SIA "LDz apsardze". Līgums noslēgts līdz 2023.gada 30.novembrim.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka, rūpējoties par darbinieku interesēm, atklāta konkursa rezultātā piesaistītais komersants tiks aicināts pieņemt darbā tos darbiniekus, kuri neturpinās darbu Aizsardzības pārvaldē, bet izteiks vēlmi pievienoties ārpakalpojuma sniedzēja komandai.

Tiem Aizsardzības pārvaldes darbiniekiem, kuri izteikuši vēlmi mainīt darbības jomu, Latvijas Banka sniegšot visu iespējamā palīdzība karjeras turpināšanā, piemēram, saziņā ar valsts drošības un tiesībaizsardzības institūcijām, kā arī specializētajiem naudas inkasācijas uzņēmumiem.

Visiem tiem Aizsardzības pārvaldes darbiniekiem, kurus skars pārmaiņas, tiks izmaksāti pabalsti un kompensācijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Latvijas Banka turpinot darba pilnveidošanu, arī efektivizācijas un modernizācijas pasākumus. Piemēram, 2020.gadā Latvijas Bankas darbības izdevumi bija par četriem miljoniem eiro jeb 11% mazāki nekā gadu iepriekš. Savukārt darbinieku skaits samazināts par 12% - līdz 421, un šis process turpinās 2021.gadā.

Ar šīm pārmaiņām otrdien iepazīstināta Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisija. Komisijas sēdē tika diskutēts arī par informācijas tehnoloģiju (IT) risku pārvaldīšanu un skaidro naudu kā ekonomiskās drošības elementu.

Komisijas sēdē atzinīgi novērtēts pēc Latvijas Bankas iniciatīvas noslēgtais finanšu nozares sadarbības memorands, kura mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā - saglabājot esošo bankomātu tīklu, izvietojot bankomātus vienmērīgi visā Latvijas teritorijā un nodrošinot saprātīgu attālumu līdz tiem no jebkuras apdzīvotas vietas, kā arī nosakot atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs.

Svarīgākais