Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrijas un centrālās valsts iestādes šogad savos budžetos ietaupīs 40,6 miljonus eiro

© unsplash.com

Ministrijas un citas centrālās valsts iestādes 2021.gada budžetā valsts pamatfunkciju programmās ietaupīs 40 628 248 eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā ministriju un citu centrālo valsts iestāžu informācija par 2021.gada valsts budžeta līdzekļu izlietojuma izvērtēšanas rezultātiem un šogad potenciāli iespējamo līdzekļu neapguvi un prognozēto ekonomiju valsts budžeta pamatfunkciju programmās un apakšprogrammās.

Vienlaikus visas ministrijas un citas centrālās valsts iestādes (resori) ierosina daļu vai arī visu prognozēto ekonomiju pārdalīt sava resora ietvaros, lai nodrošinātu resora aktuālo jautājumu un problēmu risināšanu.

No prognozētās kopējās līdzekļu ekonomijas tiek piedāvāts novirzīt resoru vajadzībām 25 883 470 eiro.

Ministru kabineta ekonomija ir 57 041 eiro apmērā, tostarp savām vajadzībām piedāvāts novirzīt 57 041 eiro Valsts kancelejas darbinieku atlīdzībai un Valsts administrācijas skolas administratīvajiem izdevumiem.

Aizsardzības ministrijas ekonomija ir 1 040 558 eiro apmērā. Savām vajadzībām tiek ierosināts novirzīt 500 000 eiro, lai nodrošinātu nekustamo īpašumu pieaugošo apsaimniekošanas izdevumu segšanu, ko ietekmē komunālo maksājumu cenu pieaugums.

Ārlietu ministrija ietaupījusi 1 519 680 eiro, tostarp savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 511 500 eiro pamatā atlīdzībai, ministrijas un pārstāvniecību telpu, drošības sistēmu un materiāltehniskajam nodrošinājumam, ASV domnīcas iniciatīvai.

Ekonomikas ministrijas ekonomija ir 3 850 970 eiro apmērā. Savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 117 470 eiro informācijas tehnoloģiju (IT) izdevumu segšanai.

Finanšu ministrijas ekonomija ir 1 064 369 eiro apmērā. Savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 515 836 eiro pamatā atlīdzībai, precēm un pakalpojumiem, lai uzlabotu tehnisko risinājumu attālinātajam darbam un nodrošinātu kopstrādes telpu izveidi darba organizēšanas procesa pilnveidošanai.

Izglītības un zinātnes ministrija ietaupījusi 3 979 465 eiro. Savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 3 295 391 eiro pamatā profesionālās izglītības iestādēm un koledžām finansēšanas normatīva izpildei 100% apmērā (šobrīd 80%), asistenta pakalpojumu izglītības iestādē segšanai, Pasaules un Eiropas kausa posmu bobslejā divniekiem un skeletonā organizēšanai, Pasaules kausa posma kamaniņu sportā organizēšanai, baltkrievu pētniekiem un lektoriem, kas atrodas Latvijā, Latvijas Jūras akadēmijas energoefektivitātes projektu īstenošanai, Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram jauna ūdeņraža māzera iegādei, IT vajadzībām un citām.

Zemkopības ministrijas ekonomija ir 9268 eiro, tostarp savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 6900 eiro Latvijas Lauksaimniecības universitātes APP Agroresursu un ekonomikas institūtam zemes iegādei Viļānu novadā 2,3 hektāru platībā zinātniskās darbības veikšanai, valstiski nozīmīga uzdevuma eļļas un šķiedras augu kultūru selekcijas un audzēšanas tehnoloģiju saglabāšanai un attīstīšanai Latgales reģionā.

Labklājības ministrijas pamatbudžetā ir ekonomija 7 399 238 eiro apmērā. Savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 6 580 492 eiro sociālās rehabilitācijas neredzīgām, vājredzīgām, nedzirdīgām un vājdzirdīgām personām nodrošināšanai, tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai - rindas mazināšanai, tai skaitā iekārtām ilgstošai skābekļa terapijai ārpus ārstniecības iestādes (skābekļa koncentratori), Valsts sociālās aprūpes centru nodarbināto motivēšanai un neatliekamu infrastruktūras sakārtošanas pasākumu nodrošināšanai un citām vajadzībām.

Savukārt Labklājības ministrijas speciālajā budžetā izveidojusies ekonomija 241 833 eiro apmērā, kuru rosināts novirzīt savām vajadzībām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras telpu nomas papildu izdevumu segšanai, ugunsdzēsības sistēmas darbības atjaunošanas nodrošināšanai un citām vajadzībām.

Tieslietu ministrijas ekonomija ir 889 516 eiro, tostarp savām vajadzībām rosināts novirzīt 531 237 eiro pamatā atlīdzībai, portatīvo datoru iegādei un IT sistēmu izmaiņām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ekonomija ir 108 033 eiro, tostarp savām vajadzībām rosināts novirzīt 23 105 eiro portatīvo datoru iegādei, lai veiktu Vides pārraudzības valsts biroja novecojošās datortehnikas nomaiņu, lai nodrošinātu esošā interaktīvā Elektronisko iepirkumu sistēmas apmācību risinājuma funkcionalitāti.

Kultūras ministrija ietaupījusi 8 516 796 eiro. Savām vajadzībām tiek rosināts novirzīt 1 551 184 eiro vēsturisko zemju sekretariāta izveides izmaksām 2021.gadā, Mūzikas akadēmijas interneta padeves uzlabošanai, fasādes renovācijas un pagrabstāva telpu ventilācijas tīklu projektu izstrādēm, Kultūras ministrijas vidusskolu datortehnikas iegādei, gatavošanās pasākumiem Frankfurtes grāmatu tirgum un citām vajadzībām.

Veselības ministrija ietaupījusi 11 951 481 eiro, kurus tiek rosināts novirzīt savām vajadzībām, pamatā ambulatorai ārstēšanai paredzēto kompensējamo medikamentu iegādes izdevumu deficīta daļējai segšanai.

FM ziņojumā teikts, ka nepieciešams pieņemt konceptuālu Ministru kabineta lēmumu par atbalstu resoru prognozēto ekonomiju pārdalīt sava resora ietvaros un atļaut resoriem sagatavot pieprasījumus apropriācijas pārdalei resoram apstiprinātā budžeta ietvaros savas nozares vajadzībām.

Minētā finansējuma pārdale veicama, ņemot vērā šādus kritērijus - finansējums primāri tiek novirzīts uzņemto saistību izpildei, pasākumi ir pilnībā īstenojami 2021.gadā, sasniedzot mērķi un pasākumi nerada vajadzību pēc papildus līdzekļiem 2022.gadā un turpmākajos gados.

Ja apropriācijas pārdale paredzēta ar Covid-19 radīto seku pārvarēšanu saistītiem pasākumiem, tad apropriācijas pārdales priekšlikumi jāgatavo saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteikto, ka finanšu ministram ir tiesības veikt apropriācijas izmaiņas, tai skaitā apropriācijas samazināšanu vai pārdali starp ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm ar Covid-19 izplatību saistītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem, ja ir pieņemts attiecīgs Ministru kabineta lēmums un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav iebildusi, kā arī veikt apropriācijas pārdali ministrijai vai citai centrālajai valsts iestādei likumā noteiktās apropriācijas ietvaros starp programmām, apakšprogrammām un izdevumu kodiem atbilstoši ekonomiskajām kategorijām.

Valsts pamatbudžeta līdzekļu ekonomija izdevumiem no dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem, kuru iespējams pārdalīt uz līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kopā ir 14 744 778 eiro.

Pēc lēmuma pieņemšanas Ministru kabinetā par līdzekļu ekonomiju, FM sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā rīkojuma projektu "Par apropriācijas pārdali", paredzot apropriācijas pārdali uz līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams operatīvi piešķirt līdzekļus neparedzētiem gadījumiem.

Valdība otrdien nolēma atbalstīt apropriācijas pārdali resoram apstiprinātā budžeta ietvaros valsts budžeta pamatfunkciju programmās un apakšprogrammās saistībā ar līdzekļu ekonomiju.

Tāpat valdība atbalstīja apropriācijas samazinājumu resoru budžetos izdevumiem no dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem valsts budžeta pamatfunkciju programmās un apakšprogrammās saistībā ar līdzekļu ekonomiju, paredzot apropriācijas pārdali no resoru budžetiem uz līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.