Nodeva pieaugs gandrīz visiem vieglajiem auto

© nra.lv

Lai gan valdība, vienojoties par transportlīdzekļu ikgadējās valsts nodevas paaugstināšanu, solīja to pamatā nodrošināt uz ekskluzīvo un lielu motoru tilpuma automobiļiem, īstenībā šīs nodevas paaugstinājumu izjutīs lielākā daļa vieglo automašīnu īpašnieku.

Savukārt izmaiņas dienesta auto nodoklī sākotnēji skars visus juridisko personu īpašumā esošos spēkratus.

Šogad transportlīdzekļu ikgadējā nodevā valsts bija plānojusi iegūt 40 miljonu latu. Desmit mēnešu laikā jau ir iekasēti 33,9 miljoni latu, Neatkarīgo informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace. Lai nākamgad šajā nodevā iegūtu vēl par 5 miljoniem latu vairāk, tas ir, 45 miljonus latu, Ministru kabinets ir akceptējis Transportlīdzekļu nodokļa likuma projektu. Tas no nākamā gada aizstās līdzšinējo ikgadējo transportlīdzekļa nodevu un paredz nodokļa diferenciāciju atkarībā no vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas, lielāku nodokļa likmi paredzot lielas jaudas un ekskluzīvām automašīnām. Valdība vēl Finanšu ministrijai uzdeva papildus izvērtēt iespējamus atvieglojumus elektromobiļiem, kā arī precizēt nodokļa likmes atsevišķām automašīnu kategorijām.

Veciem auto lielāka nodeva

Vieglajiem automobiļiem, kuri ir reģistrēti līdz 2005. gada 1. janvārim vai par kuriem nav zināms motora tilpums un jauda, transportlīdzekļu nodoklis tiks noteikts pēc automobiļa pilnās masas. Salīdzinot ar šo gadu, likme nemainīsies vienīgi viegliem auto, tas ir, tiem, kuriem pilnā masa nepārsniedz 1500 kilogramu. Visiem pārējiem likmes pieaugs. Automašīnām, kuru pilnā masa nepārsniedz 2100 kilogramu, nodevā būs jāmaksā par 7 līdz 8 procentiem vairāk, bet automašīnām, kuru pilnā masa pārsniedz 3500 kilogramu, nodevas apmērs pieaugs pat par 113 procentiem.

"Līdz ar to, nodokli nosakot tikai pēc vieglā automobiļa pilnās masas, arī tiek ievērots princips, ka nodoklis ievērojamāk pieaug lieljaudas un ekskluzīvākiem vieglajiem automobiļiem, kuru pilnā masa ir lielāka par 2600 kilogramiem, bet vieglajiem ar pilno masu līdz 1500 kilogramiem nodokļa likme nemainās, salīdzinot ar 2010. gadā maksājamās ikgadējās nodevas apmēru," skaidro Finanšu ministrija. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, Latvijā lielākā daļa vieglo auto – aptuveni 62% – ir reģistrētas līdz 2005. gadam, tātad to īpašniekus skars nodokļa izmaiņas.

Savukārt vieglajiem automobiļiem, kuri ir reģistrēti pēc 2005. gada 1. janvāra, nodoklis tiks noteikts pēc vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas.

Atkarībā no vieglā automobiļa motora tehniskajiem parametriem nodoklis var atšķirties vienam un tam pašam automašīnas modelim – jo lielāks motors pēc tilpuma un lielāka motora maksimālā jauda, jo lielāks būs nodoklis. "Tādējādi tiks nodrošināts princips, ka lielākais nodokļa slogs tiek pārnests uz lieljaudas un ekskluzīviem automobiļiem. Savukārt automobiļiem ar pilno masu līdz 1500 kilogramiem, motora tilpumu līdz 1500 kubikcentimetriem un jaudu līdz 55 kilovatiem nodokļa apmērs samazināsies, salīdzinot ar šobrīd maksājamo minimālo transportlīdzekļu ikgadējās nodevas likmi – 24 latiem," skaidroja Finanšu ministrija.

Skars arī motociklus

Motocikliem, tricikliem un kvadricikliem, kas reģistrēti pēc 2005. gada 1. janvāra, nodoklis tiks noteikts pēc dzinēja tilpuma: līdz 500 kubikcentimetriem likme būs 12 latu, no 501 līdz 1000 kubikcentimetriem likme būs 24 lati, no 1001 līdz 1500 kubikcentimetriem likme būs 36 lati, bet motocikliem ar motora tilpumu virs 1500 kubikcentimetriem likme būs 48 lati. Visiem pārējiem motocikliem noteikta viena likme – 25 lati. Šogad par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem nodevā ir jāmaksā 24 lati.

Dienesta auto nodoklis visiem

Nākamgad arī iespējamas izmaiņas dienesta auto nodoklī. Valdība vienojusies, ka nākamgad varētu noteikt konstantu dienesta auto nodokļa maksu par juridisko personu automašīnām atkarībā no motora tilpuma.

Plānotās nodokļa likmes automašīnām ar motora tilpumu līdz 1,5 litriem būtu 12 latu mēnesī, ar tilpumu līdz 3,5 litriem – 22 lati mēnesī, bet ar tilpumu virs 3,5 litriem – 32 lati mēnesī. Nodokli administrētu Ceļu satiksmes drošības direkcija, un nevarētu iziet tehnisko apskati, ja nodoklis nebūtu nomaksāts. Nodokli rēķinās pa mēnešiem, bet tas jānomaksā kalendārā gada laikā – vai nu uzreiz, vai arī, sadalot maksājumu pa mēnešiem. Šis nodoklis būs jāmaksā par visiem juridisko personu īpašumā esošajiem vieglajiem transportlīdzekļiem. Ja automašīna netiks lietota personiskām vajadzībām un to varēs pierādīt Valsts ieņēmumu dienestam, tad VID veiks atmaksu. Plānots, ka atvieglojumi būs, piemēram, zemniekiem, kas nav reģistrējušies kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāji.

Šogad dienesta automašīnu nodoklī bija plānots iekasēt aptuveni 30 miljonu latu, bet triju ceturkšņu laikā iedzīvotāju ienākuma nodoklī un sociālajā nodoklī tika iekasēti vien 3,87 miljoni latu, skaidroja B. Melnace. Nākamgad no dienesta automašīnu izmantošanas plānots ieņemt 12 miljonu latu.

Svarīgākais