Populārākās ir uzņēmumu "Tesla", "Gamestop" un "Gazprom" akcijas

© Vladislavs Proškins / F64

Šī gada trijos ceturkšņos Baltijas valstu iedzīvotāji pēc apjoma vērtīgākos darījumus veikuši ar ASV elektroauto ražotāja "Tesla" akcijām, kam seko Krievijas enerģētikas uzņēmums "Gazprom", kā arī izklaides un videospēļu mazumtirgotājs "Gamestop", liecina platformas "Luminor Investor" dati.

Pēc 2020.gada sākumā piedzīvotajām svārstībām vērtspapīru tirgus ir stabilizējies, un kopš pagājušā gada vasaras ASV un Eiropas akciju tirgos vērojama augšupejoša tendence. Augusi arī Baltijas iedzīvotāju interese par šāda veida investīcijām, norāda platformas pārstāvji.

"Luminor" bankas Uzkrājumu un ieguldījumu produktu attīstības vadītājs Jānis Bebris informē, ka bankas novērojumi liecina, ka Baltijas valstu mājsaimniecības pandēmijā uzkrātos līdzekļus arvien vairāk izvēlas ieguldīt, tai skaitā akciju tirgū. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trijiem ceturkšņiem, audzis ieguldītāju skaits, vidējās summas apjoms, bet darījumu skaits un apjoms pat divkāršojies. Tā kā ieguldījumu platforma "Luminor Investor" ir piemērota arī cilvēkiem bez priekšzināšanām, bankas klienti to aizvien aktīvāk izmanto, lai veidotu savus nākotnes uzkrājumus.

Neskatoties uz to, ka "Tesla" akciju vērtība šī gada sākumā piedzīvoja būtisku kritumu, darījumu apjoms ar šī ASV uzņēmuma akcijām trīs ceturkšņos sasniedzis gandrīz 22 miljonus, un tas ir pielīdzināms 2020.gada rādītājiem visa gada garumā. Šobrīd "Tesla" akciju vērtība atkal kāpj un tuvojas vēsturiski augstākajam punktam, kas bija šī gada janvārī.

Līdz ar izejmateriālu cenu kāpumu vērojams arī būtisks klientu aktivitātes kāpums enerģijas sektora akciju tirdzniecībā. Krievijas gāzes giganta "Gazprom" akcijas bija populārākās šajā sektorā, bet klienti aktīvi tirgojuši arī citas šī segmenta akcijas.

Pēc darījumu skaita topā atrodas arī ASV spēļu ražotājs "Gamestop", kam seko Ķīnas viedo elektroauto ražotājs "NIO".

Tirgotāko vērtspapīru augšgalā arvien biežāk redzami arī biržā tirgotos fondus (ETF), informē Bebris. Šī gada pirmajos trīs ceturkšņos visbiežāk klienti veica investīcijas ETF, kuru pamatā ir Vācijas biržas indeksā "DAX", Eiropas indeksā "STOXX Europe 600" un ASV indeksā "S&P500" ietilpstošo akciju grozi. Pasaules ETF tirgus pēdējā desmitgadē ir ievērojami audzis un arvien biežāk arī "Luminor Investor" klienti investīciju portfeli sāk veidot tieši veicot diversificētas investīcijas biržā tirgotajos fondos, skaidro Bebris.

"Luminor Investor" platforma piedāvā iespējas ieguldīt vairāk nekā 15 000 vienkāršajos finanšu instrumentos, tostarp akcijās, biržā tirgotos fondos (ETF), obligācijās un ieguldījumu fondos.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.