Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ķekavas pašvaldības opozīcija pārmet līdzekļu izšķērdēšanu skolas sporta kompleksa būvniecībā

Ķekavas novada dome plāno būvēt Baložu skolas piebūvi un sporta kompleksu un šim nolūkam ņemt kredītu aptuveni 2,8 miljonu latu apmērā, savukārt pašvaldības opozīcijas deputāti saistībā ar šo ieceri pārmet līdzekļu izšķērdēšanu.

Ķekavas novada domes deputātu frakcijas "Savam novadam" vadītājs Andis Adats aģentūru LETA informēja, ka pašvaldība vakar, 25.novembrī, ārkārtas sēdē apstiprinājusi Baložu skolas piebūves un sporta kompleksa pirmās kārtas būvniecības projektu kā prioritāru un pašvaldības attīstībai nozīmīgu infrastruktūras objektu, kura pabeigšanai izvēlētais finansēšanas modelis būs ilgtermiņa saistības.

Dome nolēma lūgt atļauju finanšu ministram uzņemties ilgtermiņa saistības infrastruktūras objekta pabeigšanai 2 799 410 latu apmērā. Šīs saistības Ķekavas novada dome uzņemsies uz pieciem gadiem. To izpildes finansējumu paredzēts garantēt no pašvaldības kārtējā gada budžeta ieņēmumiem.

Adats paziņojumā masu medijiem pauž viedokli, ka šie lēmumi tikuši pieņemti, "pārkāpjot Ķekavas novada pašvaldības nolikuma prasības - nenododot lēmuma sagatavošanu komitejās un neļaujot deputātiem iepazīties ar sēdes materiāliem likumā noteiktā kārtībā", jo lēmuma projektam netika pievienoti darba materiāli.

"Jautājums par līguma slēgšanu, kas radītu miljonu latu lielus zaudējumus pašvaldībai, tika virzīts uz kārtējo domes sēdi 25.novembrī kā papildjautājums. Veicot balsojumu par šī jautājuma iekļaušanu domes sēdes dienas kārtībā, netika saņemts pietiekošs balsu daudzums. Pēc tam domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis nekavējoši paziņoja par ārkārtas sēdes sasaukšanu tajā pašā dienā plkst.16.30 vēl pirms kārtējās domes sēdes darba kārtības apstiprināšanas," informēja Adats. Pirms sešiem mēnešiem dome arī lauzusi iepriekš noslēgto būvniecības līgumu ar privātfirmu "Merks".

Pēc viņa uzskatiem, vakar pieņemtā lēmuma rezultātā un, laužot līgumu ar būvfirmu, kura bija apņēmusies uzbūvēt skolas piebūvi un sporta kompleksu par zemāku cenu un sākusi būvniecību, Ķekavas novada dome ir radījusi pašvaldībai 1 061 227 latu zaudējumus.

Ķekavas novada dome 2009.gada 1.jūlijā pārņēma Baložu pašvaldības saistības saistībā ar pašvaldības iekļaušanu Ķekavas novadā. Pārņemot pašvaldības saistības, tika pārņemtas saistības par Baložu vidusskolas sporta zāles un mācību korpusa celtniecību. Celtniecības izmaksas pēc noslēgtā līguma bija 2 417 575 lati.

2010.gadā tika izmaksāta summa par paveiktajiem darbiem piebūves celtniecībā - 679 392 lati. 18.martā tika pieņemts domes lēmums par celtniecības apturēšanu, ēkas konservāciju un līguma laušanu. Tā tika ignorēts atsevišķu deputātu protests par to, ka nākotnē šis lēmums nesīs ievērojamus zaudējumus visai pašvaldībai, pauž Adats.

Par ieguldītajiem 679 392 latiem pašvaldība septembrī saņēma aptuveni 220 kvadrātmetru vestibila telpas un nepabeigto būvniecību ar īstermiņa konservāciju. Vienlaikus tika izsludināta iepirkumu procedūra par celtniecības pabeigšanu, paredzot atlikto maksājumu piecu gadu laikā. Izsludinātajā iepirkuma procedūrā piedalījusies tikai viena firma, bet iepriekšējie būvnieki pēc pārrunām ar pašvaldības pārstāvjiem atteikušies piedalīties konkursā. Citi būvnieki norādījuši, ka iepirkuma procedūra notikusi tik sasteigti, ka nav bijis iespējams sagatavot piedāvājumu, informēja opozīcijas deputāts.

Iepirkumā piedāvājuma atvēršanā 22.novembrī atklājās, ka piedāvātā summa pārsniedz lauztā līguma atlikušo summu - 1 738 183 latus - par 667 857 latiem un kopā ir 2 406 041 latu liela.

Adats norāda - iespējams, ka apzināti tika lauzts līgums, veikta jauna iepirkuma procedūra, ietekmēti potenciālie celtnieki un deputāti ar mērķi gūt prettiesisku pašlabumu un radīti ievērojami zaudējumi pašvaldības budžetam.

Pēc opozīcijas deputātu rīcībā esošās informācijas, iespējams, tikšot rīkots līdzīgs iepirkums par Ķekavas sākumskolas būvniecību, kur tāmes vērtība ir aptuveni seši miljoni latu, bet sagaidāmā iepirkuma summa - ap deviņiem miljoniem latu, kas varētu radīt vēl 3 000 000 latu lielus zaudējumus pašvaldībai, pauda Adats.

Ķekavas novada domes pozīcijas deputāti sagatavojuši lūgumu Ģenerālprokuratūrai sākt pārbaudi un veikt darbības, lai nepieļautu pašvaldības mantas izšķērdēšanu. Pārkāpuma konstatēšanas gadījumā opozīcija aicina saukt vainīgās personas pie atbildības.

Ķekavas novada domes Attīstības daļas vadītāja Astrīda Vītola aģentūru LETA informēja, ka pirms novadu apvienošanas Baložu pašvaldība, kuras vadītājs tolaik bija Adats, 2009.gadā noslēgusi līgumu ar būvfirmu "Merks", kas par 2,4 miljoniem latu apņēmās veikt Baložu skolas būvniecību, taču jau tobrīd bijis skaidrs, ka ar šo naudas summu nepietiks projekta īstenošanai.

Pēc novadu apvienošanas skolas būvniecības darbus pārņēmusi Ķekavas novada dome, un tad pašvaldība naudas trūkuma dēļ izvēlējusies lauzt līgumu ar uzņēmumu "Merks", kas tam arī labprāt piekritis, pat nepiemērojot soda procentus pašvaldībai par līguma laušanu.

Vītola pauda - ja Finanšu ministrija pašreiz atļaus Baložu skolas piebūves un sporta kompleksa celtniecībai uzņemties ilgtermiņa saistības, būvniecības kredītsaistības būs jāuzņemas iepirkuma procedūrā izraudzītajai būvfirmai SIA "Abora", tādēļ arī, iespējams, pretendentu atsaucība bijusi tik maza.

Dome arī lūgusi neatkarīgu ekspertu grupu izvērtēt, cik naudas būtu pašreiz vēl nepieciešams skolas piebūves un sporta kompleksa pabeigšanai, un eksperti izveidojuši kontroles tāmi būvniecības izmaksām 2,9 miljonu latu apmērā. Tātad SIA "Abora" piedāvājums par 2,4 miljoniem latu pabeigt skolas būvniecības darbus ir korekts, vērtēja domes Attīstības daļas vadītāja.

Kopš būvniecības sākuma esot gandrīz divkāršojušās metāla konstrukciju izmaksas, un tas sadārdzina nepieciešamo finansējumu. Ķekavas novada domes priekšsēdētājam bijusi saruna ar SIA "Abora" pārstāvjiem, kurā noskaidrojies, ka, pārskatot būvniecības tāmi, par 10% varētu samazināt materiālu izmaksas.

Vītola norādīja, ka šajā situācijā, kad skolas būvniecības darbiem nepieciešams lielāks finansējums, nekā plānots sākumā, vainojams pats Adats, kurš iepriekš kā Baložu pašvaldības vadītājs noslēdzis būvniecības līgumu par neadekvāti zemu cenu.

Domes lēmumu vakar atbalstījuši 12 no 17 Ķekavas novada domes deputātiem.