Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Mazturīgajiem tiks palielināts atbalsts elektrības rēķinu nomaksai

© f64.lv, Kaspars Krafts

No 1.novembra līdz nākamā gada beigām palielināts atbalsts elektroenerģijas rēķinu segšanai aizsargātā lietotāja grupām, otrdien nolēma valdība.

Trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim atbalstu palielinās par pieciem eiro, bet daudzbērnu ģimenēm - par desmit eiro.

Tādējādi no 1.novembra līdz 2022.gada 31.decembrim trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim atbalsts būs 15 eiro, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 20 eiro.

Kā norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), ar grozījumiem 150 000 mājsaimniecību tiks dubultots un pat trīskāršots valsts atbalsta apmērs ikmēneša elektrības rēķinu nomaksai.

"Palielinātais atbalsts visām aizsargātā lietotāja grupām, tai skaitā daudzbērnu ģimenēm, mazturīgām mājsaimniecībām un citiem automātiski stāsties spēkā jau novembrī. Mēs nevaram iespaidot straujo cenu kāpumu, bet mēs varam palīdzēt saviem iedzīvotājiem, kuriem jaunās elektroenerģijas cenas rada sociāla rakstura problēmas, proti, samaksājot par komunāliem pakalpojumiem, var nepietikt naudas pārtikai un citām pirmās nepieciešamības precēm," sacīja Vitenbergs.

Saskaņā ar pēdējiem pieejamajiem datiem no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Labklājības ministrijas aizsargāto lietotāju skaitu pa kategorijām veido - 45 000 daudzbērnu ģimenes, 26 901 personas ar I invaliditātes grupu, 8156 ģimenes ar bērniem ar invaliditāti, kā arī 65 984 trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas).

Grozījumu īstenošanai 2021.gadā nepieciešams papildu nepieciešamais finansējums 2,97 miljonu eiro apmērā, bet 2022.gadā - 17,525 miljonu eiro apmērā, kas tiks nodrošināts Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta apakšprogrammā "Elektroenerģijas lietotāju atbalsts" paredzētā finansējuma ietvaros.

Vienlaikus ar veiktajiem grozījumiem "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos" izslēgta iespēja, ka šo atbalstu saņem uzturlīdzekļu parādnieki, kā arī ieviesta sistēma, kā daudzbērnu ģimenes, kurās vismaz viens bērns vecumā līdz 24 gadiem mācās vai studē ārzemēs var saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu.