Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Citro" veikalu pārvaldnieks: "brīvprātīgi obligātā" vakcinācija šobrīd ir noteikta arī privātajā sektorā

© la.lv / Valdis Semjonovs

Prasībai vakcinēties pret Covid-19 nozarēs, kur jāstrādā ar klientiem, strādājošiem ir noteikts nesamērīgi īss termiņš, un tas radīs darbaspēka trūkumu daudzās nozarēs, atzina veikalu "Citro" pārvaldnieka SIA "Latvian Retail Management" valdes priekšsēdētājs Imants Kelmers.

Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējo situāciju noteikts, ka darba devējs izvērtē katra darbinieka darba pienākumus un darba apstākļus klātienē, nosakot inficēšanās risku un iespējamo risku citu cilvēku veselībai. Darba devējs var pieprasīt, lai darbiniekam būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, tostarp, ja darbiniekam ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms.

Ja darba devējs ir informējis darbinieku, ka darba pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, darbinieka pienākums ir uzsākt vakcināciju ne vēlāk kā 10 dienu laikā no minētās informācijas saņemšanas un to pabeigt ne vēlāk kā septiņas dienas pēc vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa. Ja darbinieks vakcināciju nav uzsācis vai pabeidzis līdz 15.novembrim, darba devējs darbinieku var atstādināt no darba vai amata pienākumu veikšanas.

Kelmers atzina, ka nevienam nav šaubu, ka ir pienācis pēdējais brīdis pieņemt stingrākus mērus, lai mazinātu straujo Covid-19 saslimstības pieaugumu. "Tajā pašā laikā ierobežojumiem ir jābūt gana stingriem un samērīgiem, lai tos būtu iespējams īstenot noteiktos termiņos. Taču šobrīd jaunie ierobežojumi rada vairāk neizpratni, nekā problēmas risinājumu," piebilda Kelmers.

Uzņēmēja ieskatā valdības komunikācija ir haotiska, katra valsts pārvaldes institūcija sniedz atšķirīgu skaidrojumu, ja vispār sniedz atbildes, bet uzdotie laika termiņi noteikumu ieviešanai ir nesamērīgi un daudzviet pat neīstenojami.

"Par obligāto vakcināciju runā tikai publiskajā valsts pārvaldē, bet neviens neatļaujas pateikt, ka "brīvprātīgi obligātā" vakcinācija šobrīd ir noteikta arī privātajā sektorā visiem tiem, kas sniedz pakalpojumus klientiem. Tas rada neizpratni sabiedrībā un mulsina nodarbinātos. Turklāt termiņi, kas nosaka "brīvprātīgi obligāto" vakcināciju faktiski mēneša laikā, ir nesamērīgi un pat neiespējami īstenojami," teica Kelmers.

Pēc viņa domām, jaunie Ministru kabineta noteikumi faktiski paredz nodarbināto "brīvprātīgi obligāto" piespiedu vakcināciju ne tikai publiskā sektorā, bet arī privātā sektorā.

"Uzņēmumiem, kas vēlas turpināt darbu, ir jānodrošina darbinieku vakcinācija ļoti straujā tempā un nesamērīgi īsā laika periodā, pretējā gadījumā faktiski liedzot iedzīvotājiem turpināt darbu un, iespējams, pat dzenot uzņēmējus dīkstāvē. Šobrīd vakcinācijas veicināšana kā papildu slogs ir uzlikts tieši uz nodarbināto un uzņēmēju pleciem. Uzskatu, ka tā drīzāk ir valdības un atbildīgo institūciju atbildība, galu galā, Vakcinācijas biroja tiešs uzdevums - veicināt vakcinācijas tempus un aptveri, lai maksimāli samazinātu Covid-19 izplatības riskus sabiedrībā," klāstīja Kelmers.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka visās "Citro" zīmola tirdzniecības vietās stingri tiek ievēroti visi valstī noteiktie drošības un piesardzības pasākumi Covid-19 izplatības risku mazināšanai.

"Tomēr saskaņā ar papildu stingrajiem ierobežojumiem epidemioloģiskās situācijas uzlabošanai ne visiem tiek radīta šī papildus drošības sajūta. Gluži pretēji - prasība par jauno ierobežojumu steidzamu ieviešanu nesamērīgi īsā termiņā un nodarbināto "brīvprātīgi obligātā" piespiedu vakcināciju rada papildus slogu gan darbiniekiem, gan uzņēmējiem," norādīja Kelmers, un piebilda, ka tas būtiski apgrūtina darbaspēka un finanšu resursu plānošanas iespējas un jau tuvākajā laikā var radīt lielu darbaspēka trūkumu daudzās nozarēs.

Viņš uzskata, ka tas nav pareizi, ka uzņēmējiem šobrīd jāuzņemas arī soģa loma - norīkot darbiniekus "brīvprātīgi obligātai" piespiedu vakcinācijai vai atbrīvot no darba pienākumiem.

"Tādējādi privātā sektora nodarbinātie un uzņēmēji faktiski ir nostādīti situācijas ķīlnieka lomā. Pilna cikla vakcinācija jāpaveic nesamērīgi īsā laika posmā, lai darbinieki varētu turpināt darbu un uzņēmumi varētu strādāt. Tā ir tieša iejaukšanās uzņēmējdarbībā, kas brīvā tirgus ekonomikā nav pieļaujama," uzskata uzņēmējs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tirgotājs ar pilnu atbildību izprot šā brīža situāciju un nepieciešamību rast steidzamu risinājumu Covid-19 saslimstības straujās izplatības mazināšanai, taču, viens ir ierobežot veikalu apmeklētāju plūsmu un intensitāti cilvēku tiešās saskarsmes mazināšanai, bet pavisam kas cits ir tieši ietekmēt darbaspēka resursu pārdali - vakcinēties un turpināt darbu vai arī doties bezdarbnieku rindās.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Tostarp ieviesti ierobežojumi tirdzniecības vietām. Tirdzniecības vietas, kuras var apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

Savukārt, strādājot drošajā režīmā, uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 15 kvadrātmetri.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali un telekomunikāciju veikali. Tāpat būs pieejami tādi pakalpojumu sniedzēji kā kurpnieks un ķīmiskās tīrītavas.