Jaunsleinis: Parāds par nekustamā īpašuma nodokli pašlaik ir 30 miljoni latu

Likumā noteiktajā termiņā līdz 15.novembrim pašvaldībām jaunajā nekustamā īpašuma nodoklī šogad netika samaksāti 30 miljoni latu, tas ir 30% no aprēķinātā apjoma, - intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Pēc LPS vadītāja teiktā, kopējie ieņēmumi pašvaldībām šogad ir mazāki par 45 miljoniem latu, nekā prognozēts. "Ņemot vērā šī gada pieredzi, veidojas sarunas par nākamā gada budžetu pašvaldībām," sacīja Jaunsleinis un piebilda, ka jau šī gada prognozi pašvaldības vērtējušas kā nereālu.

Kopumā pašvaldībām ieņēmumu daļa šogad samazināta par 75 miljoniem latu, un šo situāciju vajag ņemt vērā, prognozējot nākamā gada pašvaldību budžetu, uzskata Jaunsleinis.

Pēc Jaunsleiņa teiktā, lai arī pašvaldībām nav izdevies iekasēt tik lielas summas nodokļos, tās nav bankrota priekšā, izņemot, varbūt Ādažus, kas bija ieplānojuši iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli 100% apmērā, kamēr citas pašvaldības plānoja tikai 92%. Pašlaik pašvaldībās ieņēmumu neizpilde daļēji tiek kompensēta ar tiem ieņēmumiem, kas netika prognozēti.

Kā sacīja Jaunsleinis, ja pēc jauno nodokļu aprēķiniem sapratīsim, ka pašvaldībām ir nereāli tos visus iekasēt, izvirzīsim prasību par 100% garantijām un kompensācijām pašvaldībām.

"Kompensācija iestājas tad, ja kāds apzināti palielinās prognozi, zinot, ka tā nepiepildīsies," skaidroja Jaunsleinis. Viņš sacīja, ka pašvaldībām ir būtiski saprast, ka plānotais ieņēmumu apjoms ir stabils, drošs un izpildāms.

Pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšana, minimālās algas paaugstināšana arī ir papildu izdevumi pašvaldībām.

Jaunsleinis sacīja, ka "Vienotība" "visas lietas, ko pirms vēlēšanām teica, ka nedarīs, visas dara. Ja teica, ka to nodokli necels, tieši to ceļ."

"Var saprast, ka ne visas lietas var izdarīt, bet ne jau visu. Manuprāt, tā viņiem iedotais uzticības kredīts var nodilt ļoti ātri, tā palielinot sabiedrības neuzticēšanos," sacīja LPS vadītājs.

Jaunsleinis sacīja, ka pašlaik valstīt trūkst strukturālo reformu plāna. "Ja vienas ministrijas pievienošanu otrai uzskata par strukturālām reformām, nu tad es nezinu.... Tas izskatās pēc politiska risininājuma," norāda LPS vadītājs un piebilst, ka ""Jaunais laiks" pirms 10 gadiem šo [pašvaldību] ministriju izveidoja, viņi paši faktiski to arī likvidē".