"Latvenergo": Atceļot samazināto PVN likmi, par kilovatstundu būs jāmaksā par nepilnu santīmu vairāk

Ja tiks atcelta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme elektroenerģijai, privātpersonām nodokļa daļa veidos nepilna viena santīma pieaugumu par katru kilovatstundu (kWh), biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Viņš piebilda, ka samazinātās likmes atcelšana, ko izvērtē valdība saistībā ar nākamā gada budžetu, ietekmētu privātpersonas un gandrīz neietekmētu juridiskās personas, jo to lielākā daļa maksā pilno PVN.

Siksnis arī norāda, ka PVN nerada ieguvumu preces ražotājam, jo tas tiek rēķināts "pa virsu" elektrības tarifam.

Jāatgādina, ka iepriekš prognozēts arī elektroenerģijas tarifu pieaugums 2011.gada pavasarī.

Kā ziņots, apspriežamajos nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas priekšlikumos tiek paredzēts arī variants palielināt standarta PVN likmi no 21% uz 22%, kas valsts budžetā nākamgad dotu 37,5 miljonus latu, kā arī atcelt samazināto PVN likmi elektroenerģijai. Tāpat, pēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieka Egila Baldzēna teiktā, valdība vērtē ierosinājumu citas samazinātās PVN likmes palielināt no 10% uz 12%.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") paudis viedokli, ka izmaiņas attiecībā uz patēriņa nodokli būtu jāveic tagad, jo 2012.gadā šāds solis varētu radīt problēmas ar inflācijas līmeņa stabilizēšanu.

Svarīgākais