Latvijas Banka laiž apgrozībā piemiņas monētu "Dzintara monēta"

Latvijas Banka šodien laidusi apgrozībā jaunu viena lata piemiņas monētu "Dzintara monēta.

Monētas grafisko dizainu un ģipša modeli veidojis mākslinieks Aigars Bikše. Monētas centrā ir iestrādāts monētas biezumam atbilstošs caurskatāms dzintara cilindrs. Augšdaļā pa kreisi atrodas uzraksts viens lats, bet augšdaļā pa labi - jūras viļņu atveids. Lejasdaļā puslokā lasāms uzraksts "Latvijas Republika" un gada skaitlis "2010". Savukārt reversā monētas centrā ir acs ar dzintara zīlīti.

Dzintara monētā iekalts un iemūžināts minerāls, pusdārgakmens, ko radīja savulaik mūsu zemē augušās dzintara priedes un ko sīku akmentiņu veidā joprojām izskalo Baltijas jūra. Tādējādi savā ziņā monēta ir veltījums visām tām Latvijas pilsētām un apdzīvotām vietām, kas atrodas jūras krastā.

"Dzintara monētas" izgatavošanai izmantota jauna tehnoloģija, ar kuras palīdzību metālā iestrādāts dzintars.

Sudraba viena lata "Dzintara monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāru un tā būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais