"Grindeks" apsver iespēju iegādāties Organiskās sintēzes institūtu

Ar mērķi apvienot zinātnisko darbību un farmācijas ražošanu zāļu ražotājs AS "Grindeks" apsvērtu iespēju iegādāties Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, ja tāda iespēja pastāvētu, teikts uzņēmuma paziņojumā "NASDAQ OMX Riga" biržai.

Tāpat "Grindeks" apņēmies paplašināt līdzšinējo sadarbību ar institūtu.

Savukārt Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka "Grindeka" kapacitāte institūta darbības nodrošināšanai un paveiktā darba pilnvērtīgai izmantošanai ir pārāk maza.

"Uzņēmumu un institūtu sadarbība nav nekas jauns vai nosodāms. Taču Latvijā nestrādājam tikai ar "Grindeku", strādājam arī ar vairākiem ārzemju ražotājiem, un diez vai "Grindeks" varētu izmantot visus mūsu atklājumus. Tas nebūtu tas labākais variants," klāsta Kalviņš.

Viņš stāsta, ka loģiskāka būtu abu pušu kopuzņēmuma un izpētes centra veidošana, kas ļautu koncentrēties uz noteiktu preparātu izveidi, kas ļautu saglabāt institūta kā atvasinātās publiskās personas statusu un nodrošināt mācību centru studentiem.

Kā ziņots, "Grindeka" peļņa šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniegusi 4,1 miljonu latu, kas ir par 20,6% vairāk nekā šajā pašā laika posmā pērn, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma pārstāve Laila Kļaviņa.

Šā gada pirmā pusgada "NASDAQ OMX Riga" iesniegtais finanšu pārskats liecina, ka koncerna apgrozījums bijis 32,1 miljons latu, kas ir par 2,3 miljoniem latu jeb 7,7% vairāk nekā 2009.gada pirmajā pusgadā.

Bruto peļņas rentabilitāte 2010.gada pirmajā pusgadā bijusi 56,4%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bijusi 12,8%.

"Grindeka" koncerna apgrozījums 2009.gadā bija 53,6 miljoni latu, kas ir par 8,5 miljoniem latu vai par 13,7% mazāk nekā 2008.gadā. Savukārt koncerna neto peļņa atskaites periodā bija 3,5 miljoni latu, kas, salīdzinot ar 2008.gadu, ir samazinājusies par 60%.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2009.gadā bija 48,2 miljoni latu, kas, salīdzinot ar 2008.gadu, ir samazinājies par 15,2%. 2009.gadā "Grindeka" gatavo zāļu eksporta apjoms uz NVS valstīm, tostarp Krieviju, kas ir galvenie gatavo zāļu noieta tirgi, bija 41,9 miljoni latu.

"Grindeka" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", IBS Prudentia un Rīgas Fondu biržas 2010.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" AS "Grindeks" ar uzņēmuma vērtību 48,53 miljoni latu ierindots 34.vietā.

Organiskās sintēzes institūts dibināts 1957.gada 1.janvārī, apvienojot Latvijas Zinātņu akadēmijas triju institūtu trīs laboratorijas, kas nodarbojas ar jaunu medikamentu meklējumiem.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts veic pētījumus organiskajā, bioorganiskajā, elementorganiskajā un fizikālorganiskajā ķīmijā.

Patlaban institūts nodarbina 350 cilvēkus, no tiem 180 ir zinātnieki.

Ekonomika

Lielu daļu (38 %) Latvijas iedzīvotāju satrauc tas, vai viņi spēs apmaksāt ikmēneša komunālos maksājumus šogad rudenī un ziemā, liecina enerģētikas uzņēmuma “Elenger” sadarbībā ar “Norstat Latvija” veiktā aptauja.