Swedbank: Nākamā gada vidū IKP būs samazinājies par 25%

Līdz nākamā gada vidum iekšzemes kopprodukta (IKP) samazinājums būs sasniedzis aptuveni 25% attiecībā pret 2007.gada nogalē sasniegto augstāko punktu, "Swedbank Economic Outlook" prezentācijā prognozēja bankas galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Kā norāda Kazāks, nākamā gada vidū ekonomika būs sarāvusies līdz 2004. gada līmenim.

Šogad IKP kritums būs 17% līdz 19%, bet nākamā gada pirmajā pusē IKP samazināsies vēl par 3%, savukārt otrajā pusē jau atsāksies lēna izaugsme, prognozē Kazāks. 2011. gadā IKP pieaugums varētu būt 2% līdz 5%.

Savukārt eksportā kopš pavasara jau novērojama stabilizācija un līdz ar pasaules ekonomikas atveseļošanos eksporta izaugsme gaidāma nākamā gada sākumā, sacīja Kazāks.

Kazāks arī skaidro, ka skatījums gan uz pasaules, gan Latvijas ekonomiku kļuvis pozitīvāks, bet, vai un kā Latvijā šie optimisma iedīgļi īstenosies, lielā mērā atkarīgs no valdības tuvākā laika lēmumiem.

Kā atzīst "Swedbank" galvenais ekonomists, tendences patlaban ir mainījušās. Kopš pavasara iekšējā patēriņa krituma tempi būtiski mazinājušies, bet eksportā ir vērojama stabilizēšanās vai atsevišķās jomās - pat izaugsme. Tālākā situācijas attīstība būs svārstīga, bet, iekšzemes pieprasījuma samazinājumam esot lielākam par eksporta pienesumu, Latvijas ekonomika vēl turpinās samazināties gan šogad, gan arī nākamā gada sākumā.