Trešajā ceturksnī IKP gada griezumā audzis par 2,7%

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms šā gada trešajā ceturksnī pirmo reizi kopš 2008.gada palielinājies arī gada griezumā, pret 2009.gada trešo ceturksni pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem pieaugot par 2,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni IKP apjoms palielinājies par 0,8%

Precizēts un izvērsts 2010.gada trešā ceturkšņa IKP pieauguma temps un vērtība tiks publiskoti 2010.gada 9.decembrī.

Ātrais novērtējums iekļauj visu ekonomikas izmaiņu prognozi salīdzināmajās cenās. Aprēķini balstīti uz patlaban pieejamajiem īstermiņa statistikas datiem un ekonometriskajiem modeļiem.

Jau vēstīts, ka biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie banku analītiķi prognozēja, ka šā gada trešajā ceturksnī IKP gada izaugsme pirmo reizi kopš 2008.gada otrā ceturkšņa būs atgriezusies pozitīvā gultnē, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja.

IKP pieaugumu ceturkšņu robežās piedzīvojām jau šā gada pirmajā pusē, kad pirmajā ceturksnī pret 2009.gada pēdējiem trim mēnešiem IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem pieauga par 0,9%, bet otrajā ceturksnī pret pirmo - par 0,8%, taču gada griezumā abos ceturkšņos joprojām IKP uzrādīja kritumu.

Kā ziņots, IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, pieaudzis par 0,8%, bet salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni samazinājies par 2,9%, liecināja CSP dati.

Savukārt sezonāli neizlīdzinātie dati rāda, ka šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni IKP samazinājies par 2,1%.

IKP izmaiņas noteica apjomu kāpumi tirdzniecībā (īpatsvars IKP struktūrā - 17,1%) - par 0,1%, transporta un sakaru nozarē (12,2%) - par 2,5% un apstrādes rūpniecībā (11,9%) - par 15,3%. Ievērojams kritums saglabājās būvniecībā (4,8%) - par 35,3%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).