Desmit mēnešos par 15% audzis Latvijā reģistrētu jaunu auto skaits

Šā gada desmit mēnešos Latvijā reģistrēti 3905 jauni vieglie automobiļi, kas ir par 15% vairāk, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu 2009.gadā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijā (LPAA).

Tirgus līderi nemainīgi ir "Toyota", "Volkswagen", "Renault" un "Peugeot", kas vairākus mēnešus pēc kārtas uzrādījuši ievērojamu pārdošanas apjomu pieaugumu - vairāk nekā par 400%. Tomēr LPAA prezidents Andris Kulbergs norāda, ka oktobrī reģistrēts mazāk jaunu vieglo auto nekā septembrī un vasaras mēnešos, kas saistīts ar mazāku uz uzņēmumiem reģistrēto automašīnu īpatsvaru. Tikai 17% jeb trīs pārdotie auto nonākuši autoparkos, kas reģistrēti uz vienu uzņēmumu.

Tāpat Latvijas jauno auto tirgū saglabājas izteikta reeksporta tendence. Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati uzrāda arī tā saukto dereģistrāciju, tāpēc dažām markām, piemēram, "Renault", šā gada oktobris CSDD datos ir ar mīnus zīmi. Kulbergs stāstīja, ka oktobrī no Latvijas eksportēto auto īpatsvars bija 43%, kas ir ļoti augsts rādītājs.

Šā gada oktobrī 56% automašīnu iegādātas līzingā, savukārt privātpersonu devums jaunu auto pircēju vidū ir salīdzinoši neliels - tikai trešā daļa iegādāto auto jeb 31%. Tas saistīts ar joprojām ierobežotajām finansējuma iespējām. Tomēr, pēc LPAA rīcībā esošajiem datiem, oktobrī jau 46% privātpersonu jaunu auto iegādājušās uz līzinga, kamēr septembrī tādi bija vien 32%.

Tajā pašā laikā strauji augusi kravas automobiļu reģistrācija. Oktobrī pārdots gandrīz divas reizes vairāk šādu auto nekā septembrī - 134 pret 73. 107 automašīnas no oktobrī reģistrētajām ir ar pilno masu virs 16 tonnām - lielākoties "Scania", "Volvo", "DAF" un "Mercedes-Benz".

Arī komerctransportam kopumā aizvadītais mēnesis bijis līdz šim veiksmīgākais, jo Latvijā piereģistrēti 157 šai kategorijā ierindojami automobiļi, no kuriem lielākā daļa jeb 47 vienības ir automašīnas ar pilno masu līdz 3,5 tonnām.

Jau ziņots, ka šā gada septembrī Latvijā reģistrēts 431 jauns auto, kas ir par 58 automobiļiem mazāk nekā augustā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijā (LPAA).

LPAA prezidents Kulbergs pārdošanas kritumu skaidro ar to, ka septembrī mazāk uzņēmumu iegādājušies jaunus auto. Septembrī 19% jaunu auto iegādājās uzņēmumi, bet augustā - 32%.

Lielākie iepirkumu septembrī bijuši SIA "Lattelecom" autoparkam - 11 "Hyundai" un 21 "Peugeot", SIA "Omahas Projekti" - 18 "Citroen", bet 12 jaunas "Subaru" un "Toyota" automašīnas papildinājušas mobilā sakaru tīkla operatora "LMT" autoparku.

Tajā pašā laikā Kulbergs norāda, lielāko tirgus daļu Latvijas jaunu auto tirgū ieņem apvidus automašīnas (27,6%) un kompaktās klases auto (27,2%). Šajā segmentā nemainīgs līderis ir "Toyota" ar 106 reģistrētiem "Land Cruiser" un 92 "RAV4" modeļa automobiļiem. Savukārt mazajā un kompaktajā segmentā labāk veicas "Volkswagen" ražojuma automobiļiem "Polo" un "Golf".

Puse jeb 50% jauno auto iegādāti izmantojot banku finansējumu jeb līzingu. "Aktīvu darbību izvērš arvien vairāk līzinga kompāniju, un patlaban varam runāt par vērā ņemamu darījumu skaitu arī no AS "Swedbank" un AS "Citadele banka". Tomēr autolīzinga līderis joprojām ir "Nordea Finance", kas veido ap 45% visu darījumu jauno auto tirgū. Tajā pašā laikā tikai 32% privātpersonu jaunu auto iegādājas līzingā," teic Kulbergs.

LPAA arī norāda uz augsto eksportēto automobiļu skaitu. Septembrī tūlīt pēc reģistrācijas Latviju atstāja 35% jauno automašīnu, kas gan ir nedaudz mazāk kā augustā (39%).

Šā gada deviņos mēnešos reģistrēts par 10,4% vairāk jaunu spēkratu nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Populārākās markas joprojām ir "Toyota" (549 auto), "Volkswagen" (497) un "Renault" (284), taču labus rezultātus uzrāda arī "Peugeot" (226), pārdodot par 361,2% vairāk nekā pērn.

Jau ziņots, ka šā gada astoņos mēnešos reģistrēti 3078 jauni automobiļi, kas ir par 4,7% vairāk nekā attiecīgā laika periodā 2009.gadā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijā (LPAA).

Svarīgākais