Augulis: Lidostas un "airBaltic" strīds jāatrisina pēc iespējas ātrāk

Starptautiskās lidostas "Rīga" un Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" strīds par vairākiem miljoniem latu jāatrisina pēc iespējas ātrāk, šorīt intervijā telekompānijas LNT rīta raidījumā "900 sekundes" sacīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

"Katru dienu tas kaut ko maksā gan lidostai, gan "airBaltic"," sacīja Augulis.

Viņš arī norādīja, ka ceturtdien, 11.novembrī plāno tikties ar lidsabiedrības vadītāju un līdzīpašnieku Bertoltu Fliku, lai runātu par šiem jautājumiem. Vienlaikus Augulis plāno piedāvāt Flikam izmaiņas lidsabiedrības akcionāru sadarbības līgumā, kur valstij būtu jāparedz lielāka ietekme, tomēr plašākus komentārus par valdības piedāvājumu Augulis nesniedza.

Kā ziņots, lidosta un "airBaltic" šā gada vasarā tiesā izvirzīja savstarpējus prasījumus par vairākiem miljoniem latu. Lidosta no "airBaltic" pauda vēlmi piedzīt aptuveni 3,4 miljonu latu parādu, bet "airBaltic" paziņoja, ka pret lidostu izvirzīts gandrīz sešu miljonu latu prasījums par negodīgas konkurences politikas piekopšanu.

Augusta vidū lidosta un "airBaltic" paziņoja, ka parakstījušas saprašanās memorandu par tiesvedības izbeigšanu un tālāko sadarbību. Tomēr sarunas par vienošanos pagaidām nav noslēgušās ar rezultātu.

Oktobra sākumā lidosta prasīja "airBaltic" veikt priekšapmaksu par tās sniegtajiem pakalpojumiem, pretējā gadījumā draudot pārtraukt to sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts saistībā ar aviokompānijas izvairīšanos maksāt par saņemtajiem pakalpojumiem un negatīvo kredītvēsturi attiecībā pret lidostu. Tāpat šis lēmums tika saistīts "airBaltic" atteikšanos slēgt mierizlīgumu ar lidostu. "airBaltic" veica priekšapmaksu par septiņu dienu periodu. Lidosta arī turpmāk apņēmās izmantot šādu praksi.

Savukārt Satiksmes ministrijā (SM) norādīja: ja mierizlīguma noslēgšana ar "airBaltic" nav iespējama, vienīgais risinājums abu pušu konflikta atrisināšanai ir tiesa. "Attiecībā uz "airBaltic" atteikumu slēgt mierizlīgumu uzskatām, ka uzņēmuma valde nav veikusi visas darbības, lai panāktu strīda atrisinājumu ārpus tiesvedības. Ja minēto darbību rezultātā aviokompānijai "airBaltic" radīsies zaudējumi, valsts kā akcionārs vērsīsies pret uzņēmuma valdi," brīdināja SM.

Fliks gan iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka neviens no starptautiskās lidostas "Rīga" piedāvātajiem variantiem par miera izlīgumu ar "airBaltic" neatrisina problēmu.

Patlaban ar "airBaltic" notiekot pastāvīgas sarunas un esot izteiktas jaunas idejas kā situāciju atrisināt. "Lidosta ir piedāvājusi desmitiem risinājumu, kā atrisināt jautājumu. Mēs esam spiesti mīlēt "airBaltic", jo viņiem ir 70% no tirgus lidostā un kompānija to brīnišķīgi saprot. Saprot, ka mēs jau neaizturēsim gaisa kuģi un nenonāksim līdz galējam konfliktam," uzsver Peters.

Svarīgākais