FM: Aizdevējiem iesniegti konsolidācijas priekšlikumi, kas pārsniedz nepieciešamos samazinājumus

Latvijas valdība ir izpildījusi vienošanos ar aizdevējiem un iesniegusi Eiropas Komisijai un Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) iespējamo teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas ietver Pasaules Bankas un SVF tehniskās palīdzības misiju iesniegtos priekšlikumus, kā arī citus iespējamos risinājumus, aģentūrai LETA apliecināja Finanšu ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Viņa gan uzsver, ka saraksts pārsniedz nepieciešamo apjomu, tāpēc tiks realizēta tikai daļa no visiem pasākumiem, valdībai pieņemot lēmumus, kas būtu visatbilstošākie Latvijas situācijai. Šie pasākumi joprojām gan ir slepeni.

FM norāda, ka Latvijas 2011.gada valsts budžetā konsolidējamā summa, kas saskaņota ar starptautiskajiem aizdevējiem trešās pārskata misijas laikā, ir 395 līdz 440 miljoni latu, tomēr, ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos un septembrī konsultējoties ar programmas partneriem, jau tika konstatēts, ka iespējamā konsolidācija varētu būt 350 līdz 395 miljoni latu.

"Pie šādas budžeta konsolidācijas summas strādā arī Finanšu ministrija un Ministru kabinets, taču par galējo konsolidācijas apjomu, kas saskaņā ar ekonomikas attīstības pašreizējām tendencēm varētu būt vēl nedaudz mazāks. Pēc 2010.gada trešā ceturkšņa tautsaimniecības attīstības datu saņemšanas par to tiks diskutēts ar starptautisko aizdevēju misiju budžeta jautājumos, kas strādās Latvijā no 8. līdz 16.novembrim," uzsvēris finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Latvijas vasarā slēgtā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredzēja, ka Latvija līdz 2010.gada 31.oktobrim aizdevējiem iesniedz konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas būtiski pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apmēru.

Kā ziņots, šorīt Latvijas Radio intervijā žurnālists Jānis Domburs sacīja, ka viņa rīcībā esot dati, kas liecina, ka, iespējams, Latvija ir gatava ar starptautiskiem aizdevējiem apspriest gan būtiskas nodokļu izmaiņas, gan pensiju un pabalstu samazināšanu.

Domburs stāstīja, ka viņa rīcībā ir nonākuši, iespējams, dati par sagatavotajiem budžeta konsolidēšanas priekšlikumiem ar kopējo efektu 767 miljoni latu, ko paredzēts apspriest ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Žurnālists aģentūrai LETA neapšaubīja valdības iepriekš paustās apņemšanās par konsolidāciju 350 - 400 miljoni latu robežās, tomēr iepazīstoties ar pieejamajām tabulām ar aprēķiniem, viņš secinājis, ka veicamie samazinājumi šā mērķa sasniegšanai var skart arī tās jomas, kuras iepriekš politiķi definējuši kā neaizskaramas.

Vilks šorīt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka jau ilgāku laiku Latvijā esot pieejami dažādi Pasaules Bankas, Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumi Latvijas budžetam, bet tās visas esot tikai rekomendācijas. "Zinot pozitīvos signālus Latvijas ekonomikā, konsolidējamā summa paliek tāda pati - 350 līdz 400 miljoni latu," apgalvoja Vilks.

Svarīgākais