"Vitol" brīdina Dombrovski, ka varētu pieprasīt no Latvijas 130 miljonu dolāru kompensāciju

"Ventspils naftas" (VN) lielākais akcionārs "Vitol Group" ("Vitol") vērsies pie premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") ar vēstuli, kurā uzsver, ka pārkāpts Latvijas un Šveices investīciju aizsardzības līgums un "Vitol" gatavojas pieprasīt no Latvijas atlīdzību 130 miljonu ASV dolāru (64 miljonu latu) apmērā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Vēstulē arī uzvērts, ka atlīdzības summa varētu pieaugt līdz pat 300 miljoniem ASV dolāru (148,5 miljoniem latu).

Ja Latvijas valsts pusgada laikā nesperšot attiecīgos soļus, tikšot sākta starptautiskā lietvedība.

Vēstulē minēti vairāki Šveices un Latvijas investīciju aizsardzības līguma punkti, kuri esot pārkāpti. Līdz ar to "Vitol" prasība ir par zaudējumu atlīdzību, jo Latvija pārkāpusi savus pienākumus saistībā ar "Vitol" ieguldījumiem VN un tās meitassabiedrībās, skaidro uzņēmumā.

Vēstulē teikts, ka Latvijas valstij ir pienākums nodrošināt pieņemamu, pārredzamu, paredzamu, viendabīgu un stabilu uzņēmējdarbības vidi bez neskaidrības vai diskriminācijas. Tāpat pienākums esot aizsargāt "Vitol" tiesisko paļāvību attiecībā uz ieguldījumiem, izmantojot Latvijas tiesību sistēmu un veicot citus pasākumus.

Uzsvērts, ka 2006.gada oktobrī "Vitol" sniedzis būtisku ieguldījumu Latvijai, ar tai pilnībā piederošas meitassabiedrības "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") starpniecību iegādājoties 34,75% VN akciju.

Ar "Euromin" starpniecību "Vitol" vēlāk palielināja savu dalību VN līdz 49,5%. "Vitol" ieguldījums esot ievērojams, un tas esot viens no lielākajiem ieguldījumiem ārvalstu sabiedrību vēsturē Latvijā.

Vēstulē Latvija aicināta uzsākt konsultācijas par līguma pārkāpumiem.

Vēstule nosūtīta arī Pasaules Bankas Starptautisko investīciju strīdu izlemšanas centram, Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un monetāro lietu komisāram, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, Latvijas Bankai un Latvijas Finanšu ministrijai.

"Vitol" pārstāvis, VN valdes priekšsēdētājs Saimons Bodijs iepriekš skaidroja, ka AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) gadījumā tiek pārkāptas ārvalstu investoru tiesības, un tas ir ES normu pārkāpums.

Bodijs atgādināja, ka Latvija ir ES dalībvalsts un tas uzliek pienākumu nodrošināt ārvalstu investoru ieguldījumu drošību. Savukārt LK jau ilgu laiku nenodrošina akcionāriem iespējas paust savu viedokli, diskutēt un ietekmēt notikumus kompānijā.

Svarīgākais