Vecāki saņem ierobežotus pabalstus

Par mazuļiem, kuri dzimuši pēc otrā novembra, vecāki no šīs nedēļas sāk saņemt pabalstus ierobežotā apmērā. Vecāku pabalsta izmaksā ierobežojumi ieviesti jau no šā gada maija, kad vecāku pabalstu vairs nevar saņemt tie vecāki, kuri pēc bērna piedzimšanas turpina strādāt.

Tagad, lai taupītu valsts naudu, ierobežojums attiecināms uz visiem vecāku pabalsta saņēmējiem. Tomēr šādas izmaiņas likumā nav nekas negaidīts – pieņemtas jau pērn vasarā, paredzot pārejas periodu, lai visi tie vecāki, kuri tobrīd jau gaidīja mazuli, pabalstu vēl varētu saņemt pēc vecā aprēķina.

Likums Par valsts pabalstu izmaksu periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam, kas tika pieņemts pērn vasarā, paredz būtiskus ierobežojumus pabalstu izmaksā. Vispirms tika samazināts ģimenes valsts pabalsts, nosakot visiem vienu apmēru – astoņus latus par bērnu. Pēcāk stājās spēkā ierobežojumi vecāku pabalstu saņemšanā strādājošiem vecākiem – viņiem ļāva saņemt pusi no pabalsta, bet no šā gada maija vienlaikus saņemt darba algu un vecāku pabalstu ir liegts. Strādājošie vecāki Satversmes tiesā cīniņā par savām tiesībām zaudēja.

Attiecībā uz normām, kas stājušās spēkā šonedēļ, tika ievērots pārejas periods, ievērojot tiesisko paļāvību, proti, lai visi tie vecāki, kuri likuma pieņemšanas brīdī jau gaidīja piedzimstam mazuli, pabalstu varētu saņemt vēl pēc vecās kārtības.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) norāda: svarīgākais, zinot, ka nākamā gada budžetu gaida būtiski samazinājumi, būs pabalstu noturēšana pašreizējā līmenī. Koncepcijā par sociālās apdrošināšanas sistēmu pabalstu samazinājums nav minēts, bet norādīts, ka vecāku pabalstu izmaksa jāpārceļ uz pamata budžetu.

Ierobežoti ir ne tikai vecāku, bet arī maternitātes un paternitātes pabalsti. No 3. novembra līdz 2012. gada 31. decembrim to apmērs būs 80 procenti no algas. Līdzīgi kā vecāku pabalstam, arī šiem piemēro noteiktu aprēķinu. Ja aprēķināto pabalstu apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, tad to maksimālais apmērs dienā būs 11,51 lats plus 50 procenti no summas virs 11,51 lata. Ja sievietei alga iepriekšējos 12 mēnešus (divus mēnešus pirms došanās dekrēta atvaļinājumā) bijusi 600 latu mēnesī vai 20 latu dienā, tad aprēķinātais pabalsts par grūtniecības atvaļinājuma 70 dienām būs 963 lati.

Labklājības ministrija skaidro, ka sievietes, kurām pārejoša darbnespēja saistībā ar grūtniecību un dzemdībām būs sākusies līdz 2. novembrim un turpināsies pēc 3. novembra, maternitātes pabalstu saņems līdzšinējā jeb 100 procentu apmērā.

Kā no 3. novembra aprēķna vecāku pabalstu?

Ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā būs 11,51 lats + 50% no summas virs 11,51 lata jeb 350 lati mēnesī plus 50% no summas virs 350 latiem

Svarīgākais