Izstrādātas prasības, lai paaugstinātu kredītņēmēju aizsardzību

Ekonomikas ministrija šodien valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai nodeva Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu par patērētāja kreditēšanu, kas izstrādāts ar mērķi paaugstināt patērētāju aizsardzību, slēdzot kreditēšanas līgumus, kā arī noteikt prasības lombardu darbībai.

MK noteikumu projektā noteikts, kāda informācija patērētājam būtu jāsaņem pirms kreditēšanas līguma noslēgšanas, proti, kredītdevējam pirms līguma noslēgšanas patērētājam būs jāsniedz būtiskākā informācija, aizpildot īpaši izstrādātu standarta veidlapu. Šī informācija satur piedāvātā kreditēšanas pakalpojuma galvenos raksturlielumus un izmaksas, lai patērētājam būtu vieglāk salīdzināt dažādu kredīta devēju piedāvājumus.

Noteikumos arī definētas prasības attiecībā uz patērētāja kreditēšanas pakalpojumu reklāmas saturu, detalizēti nosakot, kādai informācijai jāparādās kreditēšanas pakalpojumu reklāmā, ja tajā tiek minēta jebkāda skaitliska informācija par kredīta izmaksām. Vienlaikus EM norāda, ka arī turpmāk būs aizliegta kreditēšanas pakalpojumu reklāma, kas veicina bezatbildīgu aizņemšanos, tostarp radot iespaidu par kredīta vieglu pieejamību vai reklamējot kredītu personām ar negatīvu kredītvēsturi.

Tāpat MK noteikumos iekļautas kreditora tiesības saņemt kompensāciju par kredīta pirmstermiņa atmaksas radītiem zaudējumiem tajos gadījumos, kad pirmstermiņa atmaksa veikta laika periodā, kurā ir noteikta fiksēta aizņēmuma likme. Tomēr projekts ierobežo kompensācijas iespējamo apmēru līdz, maksimums, 1% no pirms termiņa atmaksātās summas un noteic, ka, ja pirms termiņa atmaksātā summa nepārsniedz 7000 latu slieksni, kompensāciju pieprasīt nevar.

Jau ziņots, ka valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par patērētāju kreditēšanu, kas aizliegs kreditēšanas pakalpojuma sniegšanu pret ķīlu patērētājiem naktīs - no plkst.20 līdz 8.

EM noteikumus izsludinājusi, lai sakārtotu lombardu kreditēšanas tirgu, kuram patlaban nav noteikts tiesiskais regulējums, tādējādi padarot šo pakalpojumu sniegšanas veidu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas un noziedzīgi iegūtu priekšmetu realizācijas līdzekli.

Noteikumu projekts paredz, ka kreditēšanu pret ķīlu atļauts veikt tikai ēkā vai ēkas daļā, savukārt to aizliegts organizēt īslaicīgas lietošanas, pagaidu un pārvietojamās būvēs. Kredīta devējam jānodrošina tā glabāšanā nodoto ķīlu droša uzglabāšana tam paredzētā glabātavā, kas atrodas vienā ēkā ar klientu apkalpošanas zāli un izolēta no citām telpām un klientu apkalpošanas zāles.

Kā ķīlu būs aizliegts pieņemt lietu, kurai kredīta devējs nevar nodrošināt tai nepieciešamos īpašos glabāšanas nosacījumus, kā dēļ lieta var tikt bojāta, tāpat nevarēs pieņemt lietas, kas nevar būt legālā apritē, kā arī kurai ir iznīcināts vai bojāts lietas ražotāja piešķirtais identifikācijas numurs vai citādi ir apgrūtināta vai padarīta par neiespējamu lietas identifikācija.

Kredīta devēja pienākums būs pārliecināties par ķīlas iesniedzēja identitāti un reģistrēt minētās personas pases datus. Nepilngadīgām personām kredītu izsniegt būs aizliegts.

Noteikumi vēl jāpieņem Ministru kabinetā.

Ekonomika

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.