Latus vairs nevajag

Pagājušajā nedēļā latu pārvēršana valūtā sasniedza 2008./2009. gadā pierasto tempu.

Bēgšana no latiem šogad sākās divās nedēļas pirms Saeimas vēlēšanām. To laikā latu īpašnieki pārdeva Latvijas Bankai latus par 15 miljoniem eiro. Vēlēšanu rezultāti naudas tirgotājus it kā nomierināja. Pie varas Latvijā paliks tie paši grupējumi, kuru nopelnu sarakstā ir iepriekšējā bēgšanas viļņa noslāpēšana un lata kursa noturēšana pret spēcīgu uzbrukumu, ko valūtas spekulanti veica pirms pašvaldību vēlēšanām. Tomēr pēcvēlēšanu eiforija pārgāja un pēdējās divās nedēļās lati pārvērsti par valūtu jau 24 + 54 = 78 miljonu eiro apmērā. Valūtas aizplūšana ir uzņēmusi tempu, kāds sākās 2008. gada septembra beigās un 40 turpmāko nedēļu laikā aizplūdināja no Latvijas 1,9 miljardus eiro.

Neuzticību latiem nosaka gan Valda Dombrovska otrās valdības ministru uzvārdi, gan paredzējums, ka jābeidzas lata papildu emisijai uz starptautiskā aizdevuma konvertēšanas rēķina. Valūtas tirgotāji steidzas atbrīvoties no viegli iegūtajiem latiem, pirms tie Latvijā kļuvuši vai nu par deficītu, vai makulatūru, ja Latvija nonāks līdz lata devalvācijai.

Ekonomika

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.