Ekonomikas ministrija pasūtīs kārtējo pētījumu par prognozētajām būvniecības izmaksu izmaiņām

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Ekonomikas ministrija (EM) pasūtīs kārtējo pētījumu par prognozētajām būvniecības izmaksu izmaiņām.

Ministrija izsludinājusi iepirkumu, kura uzvarētājs veiks pētījumu par izmaiņām darbaspēka un būvmateriālu izmaksās būvniecības nozarē. Ministrija šim pētījumam plāno atvēlēt līdz 30 000 eiro.

Pētījums tiks veikts par laika periodu no 2021.gada 1.janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim.

Veicot pētījumu, tiks analizētas būvniecības cenu izmaiņu prognozes un būs jāsniedz cenu izmaiņu tendenču novērtējums par laika periodu no 2023.gada 1.janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim.

Pētījuma gaitā tiks arī iegūtas aplēses par būvniecības izmaksu pieaugumu, darbaspēka un būvmateriālu cenu izmaiņām un faktoriem, kas to ietekmē būvniecības nozarē kopumā un apakšnozarēs.

EM jau 2020.gadā izsludināja līdzīgu iepirkumu, kurā ar piedāvāto summu 12 760 eiro uzvarēja SIA "InnoMatrix".

Šī pētījuma rezultāti valdībā tika prezentēti 2020.gada novembrī. Tolaik tika secināts, ka līdz 2024.gadam nav gaidāma būvniecības nozares pārkaršana. Tomēr kā gads, kas ir vistuvāk riska zonai, tiek norādīts 2021.gads, kad būtu sagaidāms straujš būvniecības produkcijas apjoma lēciens pēc pandēmijas ietekmes mazināšanas un stimulējošo pasākumu uzsākšanās pie darba tirgus, kas nav vēl tik elastīgs un spējīgs nodrošināt jaunu personāla piedāvājumu.