Ekonomists: Latvija būs paliekoši ierakstījusi savu vārdu pasaules vēstures annālēs

© f64

Latvija ar savu milzīgo ekonomikas lejupslīdi būs paliekoši ierakstījusi savu vārdu pasaules vēstures annālēs, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, Latvijas pieredze būs piemērs ne tikai mums, bet arī citām valstīm kalpos par uzskatāmu paraugu nepārdomātai un tuvredzīgai saimniekošanai.

"Ar laiku rētas sadzīst, grūtais piemirstas un pieaug pārliecība, ka šoreiz viss būs citādāk. Tas ieliek pamatu jaunām nedienām," brīdina Gašpuitis.

Viņaprāt, pēdējie divi gadi ir nostiprinājuši vairākas atziņas, kuras ir vērts paturēt prātā. Pirmkārt, to, ka labklājību nav iespējams sasniegt ātri un tas nenotiek automātiski. "Ekonomikā brīnumi nenotiek. Ikviena veiksmes stāsta pamatā ir mērķtiecīgs darbs, bet šādu piemēru kopēšana vēl negarantē panākumus. Nereti grūtākais nav mērķi sasniegt, bet sasniegto noturēt," uzsver "SEB bankas" eksperts.

Tāpat viņš saka, ka uz priekšdienām vajadzētu atcerēties to, ka gan personiskā, gan valsts dzīve ir jāplāno un sava darbība jāpakārto ilgtermiņa mērķiem, bet dzīvošana vienai dienai ir lemta neveiksmei.

"Labajos laikos nedrīkst aizmirsties. Arī ekonomika, tāpat kā daba, ir pakļauta cikliskumam," atgādina ekonomists.

Kā vēl vienu krīzes laika atziņu, ko viņš aicinātu iegaumēt, Gašpuitis min to, ka Latvija ir maza valsts, kas nevar atļauties koncentrēties tikai uz iekšējām lietām un sevi. "Politiski un saimnieciski jākļūst aktīvākiem, iepazīstot citu valstu tirgus. Ir jāatmet gaidas uz mesiju un ilūzija, ka kāds cits par mums parūpēsies."

"Neskatoties uz materiālajām problēmām, ekonomiku virza indivīds, kura rīcību nosaka domāšana. Tādēļ tas, kā turpmāk attīstīsies procesi un notikumi valstī, būs atkarīgs no tā, kā būs mainījušies un kā mainīsies cilvēku uzskati un vērtības," uzskata Gašpuitis.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais