"Sveza" interese par Latvijas finieri nenoplok

© f64

Uz tikšanos ar Krievijas kokapstrādes kompānijas Sveza vadību vakar no rīta ieradās vien četri Latvijas finiera akcionāri. Neskatoties uz Sveza piedāvājumu izņemt no līgumiem dažus strīdīgos punktus, Latvijas uzņēmuma akcionāri savas domas nav mainījuši un akcijas pagaidām pārdot negrasās.

Gaidot Latvijas finiera akcionārus un darbiniekus, viesnīcā Radisson Blu Rīdzene vakar bija sagatavota zāle ar aptuveni 70 sēdvietām. Tikšanās sākumā tajās vientuļi bija izvietojušies vien divi akcionāri, pēc pusstundas pievienojās vēl divi.

Latvijas finiera akcionārs Jānis Rapa Neatkarīgajai atzina, ka viņu nemierīgu darot fakts, ka uzņēmums ir reģistrēts Kiprā, lai gan sevi pozicionējot kā investors no Krievijas. Viņš pats vairs Latvijas finierī nestrādājot, tomēr viņu nepārliecina Sveza stāstītais par investīciju nepieciešamību Latvijas finierī un miljoniem dolāru lielām parādsaistībām. Tomēr uz tikšanos devies, "jo tik nopietnu piedāvājumu nedrīkst ignorēt".

Latvijas finiera akcionārs Konstantīns Pudovskis Neatkarīgajai stāstīja, ka šobrīd uzklausot informāciju un pagaidām nav izlēmis, vai kaut ko darīs ar savām akcijām vai ne.

Dažus no akcionāriem interesēja, vai Sveza būtu gatava paaugstināt piedāvājuma cenu, jo savas akcijas vērtē augstāk, turklāt jārēķinoties, ka nāksies samaksāt 15% valstij. Sveza savukārt uzskata, ka piedāvātā cena ir mazliet augstāka nekā to tirgus vērtība.

Līdz vakardienai līgumu ar Sveza nebija parakstījis neviens no pašreizējiem Latvijas finiera akcionāriem, atzina Sveza ģenerāldirektors Andrejs Kašubskis. Iespējams, tieši sagatavotie līgumi padarījuši uzmanīgus atsevišķus akcionārus, kuri varbūt būtu apsvēruši akcijas pārdošanas iespējas. Sveza piedāvātajos līgumos ir minēts, ka pircējam ir tiesības vienpusēji atteikties no līguma pildīšanas bez jebkādām soda sankcijām, taču, ja to dara pārdevējs, tad tam ir jāsedz visi zaudējumi, tajā skaitā arī advokātu izmaksas. Turklāt sagatavotais līgums paredz pircējam pilnvarojuma tiesības rīkoties ar iegūtajām akcijām. Lai gan vakardienas tikšanās laikā Sveza solīja izņemt no līgumiem dažus strīdīgos punktus, tomēr tas nemazināja esošo akcionāru šaubas par Sveza.

Svarīgākais