Jaunzeme: VID neiekasē nodokļus, tā ir brīvprātīga nomaksa

© f64.lv, Oksana Džadana

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka pašlaik noris aktīva iesniegto gada ienākumu deklarāciju atmaksa.

Sākot no 1. marta, ikviens var VID mājaslapā iesniegt gada ienākumu deklarāciju un noskaidrot vai varēs saņemt atpakaļ pārmaksātos nodokļus, vai arī gluži pretēji - viņiem valstij ir jāatmaksā parāds.

"Pirmajās dienās ir iesniegti 360 tūkstoši deklarāciju un jau ir veikta apmaksa 10 miljonu (eiro) apmērā."

Šogad gada ienākumu deklarāciju var iesniegt tikai elektroniski. VID direktore atzina, ka salīdzinot 2020. gadu un 2019. gadu, iedzīvotāji arvien retāk iesniedza deklarācijas papīra formātā.

2019. gadā aptuveni 160 tūkstoši cilvēku iesniedza deklarāciju papīra formā, savukārt 2020. gadā tie bija vien 60 tūkstoši.

"Tas kritums bija ļoti būtisks, ir pamats domāt, ka šobrīd būtu vēl vairāk cilvēki, kas iesniegtu elektroniski."

Viņa atzina, ka pirmajā dienā, 1. martā, deklarāciju iesniedza kāda 83 gadus veca kundze. Viņa to paveica pati. Jaunzeme uzsver, ka seniori ļoti daudzos gadījumos ir aktīvāki nekā citi cilvēki. Tāpēc lielākās problēmas nesaistītos ar senioriem.

Tomēr, ja rodas problēmas, tad šo deklarāciju senioriem var palīdzēt aizpildīt bērni, vai arī deklarēt vecāku izdevumus uz sava vārda. Kā arī ir paplašinātas iespējas, ka gan māsas, gan brāļi var deklarēt brāļus un māsas ar invaliditāti.

"Neliela pacietība būs daudz labāka nekā saslimt šobrīd ar Covid-19, lai iesniegtu deklarāciju," tā elektronisko iesniegšanu komentē Jaunzeme.

Statistiski raugoties, tad pašlaik gada ienākuma deklarācijas vidējas iesniedzējs ir sieviete ap 50 gadu vecumu.

VID direktore atzina, ka šobrīd gada pirmajos mēnešos nodokļu ieņēmumi ir bijuši ļoti labi.

"Pievienotā vērtības nodokļa atmaksa pildās ļoti labi, arī iedzīvotāju ienākumu nodoklis pildās virs plāna," atzina Jaunzeme.

Tikmēr mazliet iepalika sociālās apdrošināšanas iemaksas, taču kā skaidro Jaunzeme, tad situācija neesot slikta.

"Es vienmēr saku, ka mēs neiekasējam, tā ir brīvprātīga nomaksa," situāciju skaidro VID direktore.

Šobrīd tiem uzņēmējiem, kuri nespēj nomaksāt nodokļus nomaksas, ir iespēja saņemt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu uz trim gadiem Covid-19 dēļ.

Jaunzeme uzsvēra, ka divas trešdaļas no visiem iesniegtajiem pieprasījumiem par nodokļu nomaksas pagarinājumu, saistās ar Covid-19 pandēmiju.

Līdz šim kopumā ir pagarināta 370 miljonu apmērā nodokļu atmaksas. Kā Jaunzeme uzsvēra, tad šis viss apjoms nesaistās vien ar Covid-19, bet uzņēmēji aktīvi izmanto iespēju, pagarināt samaksas termiņu.

Arī tiem uzņēmējiem, personām, kurām Covid-19 pandēmijas dēļ neklājas viegli, VID izmaksā dīkstāves pabalstus un algu subsīdijas.

"Ir pilnīgi redzams, ka ir mērķtiecīgs atbalsts nozarēm, kuras ir visvairāk skartas."

Pirmājā vietā ierindojas mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, šajās nozarēs ir izmaksāts vislielākais dīkstāves pabalstu un algu subsīdiju apmērs.

Otrajā vietā ierindojas viesnīcas un ēdinātāji, atzina Jaunzeme.

"Faktiski divas trešdaļas aiziet šīm nozarēm. Vidējais dīkstāves pabalsta apmērs ir 500 eiro. Pašnodarbinātās personas 99% gadījumos saņem 500 eiro."

Viņa atzina, ka bieži vien cilvēki dīkstāves pabalstos saņem vairāk nekā iepriekš bija nomaksājuši nodokļos. Tomēr katrs gadījums ir citādāks.

VID ir veicis izpēti un noskaidrojis, ka atsevišķu profesiju pārstāvji gadiem ilgi ir deklarējuši pašu minimālāko summu, ko var deklarēt - 50 eiro. Tādējādi tika arī maksāti nodokļi no šīs mazās summas.

Pašlaik šādas personas saņem vairāk nekā ir nomaksājuši nodokļos. Piemēram, pašlaik tiek saņemta minimālā summa 500 eiro. Pagājušajā mēnesī minimālā summa bija 300 eiro, bet tagad tā ir paaugstināta. Tādējādi arī to personu skaits, kas saņem atbalstu ir pieaudzis seškārtīgi.

"Krīze nav laiks, kad ir jāmāca maksāt nodokļus. Mēs ļoti ceram, ka tā mācība būs un turpmāk tie tiks maksāti."