Federācija: PVN celšana grūstu kokrūpniekus pelēkās ekonomikas sektorā

Iespējamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana no 21% līdz 22% kokrūpniecības uzņēmumus grūstu pelēkās ekonomikas sektora virzienā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš skaidro, ka PVN celšana radītu zaudējumus kokrūpniekiem, kuri iegādājas iekārtas un izejmateriālus no vietējiem uzņēmumiem. "Tāpat tas lielā mērā ietekmētu mēbeļu ražotājus, namdarus, galdniekus, kurus vissmagāk skars no nodokļa celšanas radusies klientu pirktspējas samazināšanās, jo kokrūpniecības nozarē ražotā produkcijas nav pirmās nepieciešamības prece," komentē Klauss.

Jau ziņots, ka darbā pie nākamā gada valsts budžeta patlaban tiek gatavoti daudzi sāpīgas izšķiršanās saturoši priekšlikumi jaunajai vadībai, starp kuriem ir arī turpmāka PVN likmes paaugstināšana, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļas samazināšana pašvaldību budžetiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Taču Klauss arī bilst, ka uzņēmumus, kuri produkciju pārsvarā eksportē, šāds lēmums neiespaidotu, taču viņš vienlaikus norāda, ka "ne visi uzņēmumi ir spējīgi eksportēt, bet pazaudēt klientus nevēlas neviens, tāpēc iespējama skaidras naudas darījumu palielināšanās".

Tomēr, pēc Klausa teiktā, federācija atzīst, ka budžeta konsolidācija ir nepieciešama un to neizbēgami var veikt tikai uz nodokļu palielināšanas vai izdevumu samazināšanas rēķina.

"Protams, priecīgi neesam, taču kokrūpniecībai kā izteikti eksportējošai nozarei šāds lēmums par iespējamu PVN palielināšanu, visticamāk, būtu pievilcīgāks nekā, piemēram, IIN vai sociālo nodokļu celšana, kas palielinātu darbaspēka izmaksas, samazinot uzņēmumu konkurētspēju. Tāpat uzskatu, ka, ja finanšu ministra amatā tiktu apstiprināts Andris Vilks, tas nomierinātu biznesa cilvēku prātus, jo viņam kā profesionālim uzticas daudzi, līdz ar to arī varam ticēt, ka jebkādi viņa veiktie soļi būtu pārdomāti," pauž Klauss.

Kā ziņots, "Vienotības" finanšu ministra amata kandidāts Andris Vilks biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka tiek domāts par PVN likmes paaugstināšanu līdz 22%, taču tikai tādā gadījumā, ja citas iecerētās nodokļu izmaiņas nedos iecerēto efektu. Primāri tiekot spriests par nekustamā īpašuma nodokļa dubultošanu.

Šie priekšlikumi patlaban tiekot vērtēti un rēķināta to ietekme uz nākamā gada budžetu, lai jaunajai valdībai jau piedāvātu konkrētas izšķiršanās iesējas.

PVN likme patlaban ir 21%, bet pašvaldības savos budžetos saņem 80% no IIN ieņēmumiem.

Savukārt Finanšu ministrija pagaidām gan nesniedz komentārus par budžeta tapšanas gaitu.

LETA jau ziņoja, ka līdz oktobra beigām paredzēts sagatavot priekšlikumus 2011.gadā veicamajai valsts budžeta fiskālajai konsolidācijai, šādu informāciju iepriekš sniedzis finanšu ministrs Einars Repše (JL), atbildot uz Saeimas deputātu pieprasījumu.

Repše solīja, ka līdz 2010.gada oktobra beigām tiks sagatavoti iespējamie konsolidācijas pasākumu tehniskie priekšlikumi, paredzot gan pasākumus iespējamiem budžeta ietaupījumiem, gan pasākumus papildu ieņēmumiem par kopējo summu, kas ir ievērojami lielāka nekā 2011.gadam nepieciešamais fiskālās konsolidācijas apmērs.

Svarīgākais