Latvija šogad vairs neplāno starptautiskā aizdevuma ieskaitījumus

Šogad finansējumu starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros vairāk nav plānots saņemt, aģentūrai LETA apliecināja Finanšu ministrijā.

Iepriekš tika plānots, ka Latvijai līdz gada beigām no Starptautiskā Valūtas fonda varētu saņemt 100 miljonus eiro (70 miljonus latu).

Patlaban tiek uzsvērts, ka turpmākie lēmumi par aizņemšanos starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros ir saistīti ar nākamā gada valsts budžetu un sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

LETA jau ziņoja, ka Latvija 20.oktobrī no Eiropas Komisijas (EK) saņēma kārtējos 200 miljonus eiro (140 miljonus latu) starptautiskā aizdevuma finansējuma.

Līdz ar to EK šogad kopumā Latvijai pārskaitījusi 700 miljonus eiro (490 miljonus latu), kas arī ir viss šā gada aizņemšanās plāns no EK.

Pavisam uz šo brīdi Latvija saņēmusi starptautisko atbalstu 4,4 miljardu eiro (3,08 miljardi latu) apmērā, tai skaitā no Starptautiskā Valūtas fonda 1,1 miljardu eiro (0,77 miljardus latu) un no Eiropas Komisijas 2,9 miljardus eiro (2,01 miljardu latu).

Savukārt 21.septembrī parakstītie līgumi ar Ziemeļvalstīm starptautiskās aizdevuma programmas ietvaros paredz Latvijai aizņemšanās iespēju 1,9 miljardu eiro apmērā no Dānijas, Igaunijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā.

Tādējādi līdz 2011.gada beigām no sākotnēji plānotā un pieejamā 7,5 miljardu eiro lielā aizdevuma tiktu izmantoti līdz 5 miljardiem eiro (līdz 3,5 miljardiem latu).

Svarīgākais