VK: Liepājas slimnīcai jāievieš efektīva finanšu līdzekļu izlietojuma un iepirkumu kontrole

Publisko iepirkumu procedūru neievērošana un to iekšējās kontroles nenodrošināšana SIA "Liepājas reģionālā slimnīcā" (LRS) ir radījusi neekonomisku, neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku Ls 145 116 apmērā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK aicina izvērtēt pašreizējo publisko iepirkumu konkursu kārtību un nodrošināt caurskatāmu un iekšēji uzraudzītu iepirkumu procedūru ievērošanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, tādējādi novēršot valsts resursu neefektīvu un nelietderīgu izšķērdēšanu.

Revidējamā laika periodā LRS arī apzināti izvairījusies no likumā noteikto iepirkumu procedūru izpildes, noslēdzot iegādes līgumus, kas nosaka paredzamo kopējo gada līgumcenu Ls 3 000 (bez PVN), taču vidēji mēneša laikā samaksājot diviem piegādātājiem par precēm attiecīgi Ls 3 685 un Ls 8 800.

LRS veikusi preču iegādes, kuras pamato spēkā neesoši līgumi, kā arī iegādājusies preces, nenoslēdzot līgumu ar iepirkumā uzvarējušo piegādātāju. Līgumos nav norādīti izpildes termiņi, iepirkumu priekšmetu apjomi un līgumcenas. Noslēgto līgumu darbības laikā LRS iegādāto kopējo preču cenu apjomi pārsniedz noteiktās kopējās līgumcenas.

VK revīzijā nav guvusi pārliecību par glabāšanā pieņemto preču uzskaites un LRS 2009.gada pārskatā uzrādīto krājumu un saistību pilnīgumu, jo saistību apjoms pret piegādātājiem, kuri LRS nodevuši glabāšanā preces, neatbilst noslēgto līgumu nosacījumiem.

LRS neefektīvi un neekonomiski izlietojusi līdzekļus Ls 34 084 apmērā, jo piesaistītajām ārstniecības personām apmaksājusi dzīvojamās telpas ar vidējo platību 75 m2 vienai personai, kuras atrodas pilsētas centrā, renovētās mājās, tai skaitā pie jūras, lai gan publiskajā sektorā Liepājas mikrorajonos dzīvokļi pieejami līdz divām reizēm lētāk.

2009.gadā LRS neekonomiski izlietojusi Ls 13 028, uzturot valdes locekļiem lietošanā nodotās automašīnas, jo tikai 33% braucienu mērķis ir saistīts ar darba pienākumu veikšanu. Ceļazīmēs uzrādītie kilometri neatbilst norādītajiem maršrutiem, kā arī konstatēti gadījumi, kad vienā maršrutā vienā dienā vienlaicīgi brauc vairākas automašīnas.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais