Dombrovskis: Baltijas valstu vidū straujākā ekonomiskā izaugsme prognozējama Latvijai

© AFP/Scanpix/Leta

Šogad Baltijas valstu vidū straujā izaugsme prognozējama Latvijai, atzina Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Viņš stāstīja, ka pagājušajā gadā Eiropas un arī Latvijas ekonomikām bija raksturīgs straujš kritums pavasarī, kas bija saistīts ar pandēmijas izplatīšanos un sekojošiem ierobežojumiem.

"Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, gada vidū ierobežojumi tika atcelti vai mīkstināti un ekonomika uzsāka strauju atgūšanos. Diemžēl, rudenī sākoties pandēmijas otrajam vilnim, ierobežojumi tika atkal pastiprināti un ekonomika sabremzējās," piebilda Dombrovskis.

Viņš atzina, ka kopumā 2020.gadā ekonomikas kritums nebija tik straujš, kā iepriekš prognozēts - Eiropas Savienībā kopumā par 6,3%, bet Latvijā - par 3,5%. "To noteica gan spēcīgie trešā ceturkšņa rādītāji, gan apjomīgie ekonomikas stimulēšanas pasākumi," skaidroja Dombrovskis.

Atbilstoši EK ziemas ekonomikas prognozei, ierobežojošo pasākumu ietekme būs jūtama arī šī gada pirmajā pusē, kad ekonomikas izaugsme sagaidāma tuvu nullei. Vienlaikus Dombrovskis sacīja, ka straujāka ekonomikas atkopšanās tiek prognozēta gada otrajā pusē.

"Kopumā 2021.gadā Latvijas ekonomikas izaugsme tiek prognozēta 3,5% apjomā, kas ir straujākā izaugsme starp Baltijas valstīm - Igaunijas ekonomiskā izaugsme tiek prognozēta 2,6% apmērā, bet Lietuvas - 2,2%," informēja Dombrovskis.

Pēc viņa skaidrotā, būtisku stimulu Latvijas ekonomikai šogad dos pieejamais ES finansējums. "Tāpēc tagad ir svarīgi pabeigt darbu pie Latvijas ekonomikas atveseļošanas un noturības plāna, kas būs pamats Eiropas ekonomikas atjaunošanas plāna finansējuma saņemšanai," uzsvēra Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) ceturtdien publiskotajās ziemas ekonomikas prognozēs samazinājusi eirozonas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam, ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas turpināšanos.

EK jaunākās prognozes liecina, ka eirozonas ekonomika šogad pieaugs par 3,8%, nevis 4,2%, kā tika lēsts rudenī. Arī nākamajam gadam komisija eirozonas ekonomikai paredz 3,8% izaugsmi.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) šīgada ekonomikas izaugsmes prognozi EK samazinājusi no 4,1% līdz 3,7%. Nākamgad EK blokā sagaida IKP pieaugumu par 3,9%.

Komisija prognozē, ka inflācija eirozonā pieaugs no 0,3% pērn līdz 1,4% šogad, bet nākamgad samazināsies līdz 1,3%.

Svarīgākais