Latvija vēl nelems par papildu finansējuma pieprasīšanu no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda

© Reuters/Scanpix/Leta

Latvija par Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda finansējuma mainīgo daļu un aizdevumiem lems vēlāk, informēja Finanšu ministrijā (FM).

No tā dēvētā ES Atveseļošanas fonda Latvijai pieejams finansējums līdz 2026.gada vidum. Latvija šonedēļ nosūtīja saskaņošanai Eiropas Komisijā (EK) pieteikumu par ES Atveseļošanas fondā pieejamo finansējuma garantēto daļu 1,6 miljardu eiro apmērā. Tāpat Latvijai pastāv iespēja pieteikties ES finansējuma mainīgajai daļai aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, kā arī papildu Latvijai indikatīvi pieejami aizdevumi vēl 2,5 miljardu eiro apmērā.

FM uzsvēra, ka Latvija izmantos pilnībā visus tai pieejamos ES Atveseļošanas fondā garantētos līdzekļus - līdz pat diviem miljardiem eiro. Savukārt aizdevuma daļu, kuras summa ir līdz 2,48 miljardiem eiro, Latvija izmantos tādā gadījumā, ja aizdevumu procenti un citi nosacījumi būs izdevīgāki nekā citiem šobrīd Latvijai pieejamajiem finanšu instrumentiem.

Ministrijā skaidroja, ka Latvija investīciju plāna papildinājumus un grozījumus EK iesniegs secīgi.

"Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna projekts ir sagatavots un šonedēļ iesniegts pirmreizējai izskatīšanai EK par garantēti pieejamo finansējumu 1,65 miljardu eiro apjomā, kas ir 70% no maksimālā piešķīruma un šī summa valstij nebūs jāatmaksā. Pēc EK komentāru saņemšanas un sarunām ar sociālajiem un sadarbības partneriem Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna gala versija tiks iesniegta EK un ES Padomē līdz šā gada aprīļa beigām," atzina FM.

Ministrijā uzsvēra, ka darbs pie Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna un tā apspriešanas turpinās, un plāna papildinājumi un grozījumi tiks iesniegti EK pēc 2022.gada 30.jūnija, kolīdz būs skaidrs pilns Latvijai pieejamā finansējuma apmērs.

"Koalīcija vienojās par šādu pakāpenisku plānošanas pieeju, uzskatot, ka nav nekāda pamata dalīt naudu, par kuru nav zināms, vai tā būs pieejama," piebilda ministrijā.

Savukārt par Latvijai pieejamo ES Atveseļošanas fonda aizdevuma daļu līdz 2,48 miljardiem eiro, kas Latvijai būs jāatmaksā, un ko ES valstis varēs aizņemties uz izdevīgiem procentiem, FM lems brīdī, kad būs precīzi zināmi aizdevuma nosacījumi - procenti un termiņi, kas būs ne ātrāk kā šā gada vasarā.

"Aktīvi sekojam līdzi situācijai un pieņemsim izsvērtus un atbildīgus lēmumus. Tā kā vēl nav zināmi ES Atveseļošanas fonda aizņēmuma daļas nosacījumi, tādi kā procentu likmes, termiņi, FM pagaidām konkrētu aizņēmumu neplāno, jo šobrīd Latvijai ir ļoti labs kredītreitings un laba pieeja finanšu tirgiem," pauda ministrijā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Atveseļošanas un noturības plāna projekts šonedēļ tika iesniegts izvērtēšanai EK. Pēc viedokļa saņemšanas no EK un sabiedriskās apspriedes rezultātiem, plāna projekts sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem tiks pilnveidots.

Darbs pie Latvijas plāna ieviešanas tika organizēts sešos virzienos - klimata pārmaiņas un ilgtspēja, digitālā transformācija, ekonomikas transformācija un produktivitātes reforma, veselība, nevienlīdzības mazināšana un likuma vara.

No Atveseļošanās plāna līdzekļiem, pēc EK ieteikumiem, 20% plānots ieguldīt digitalizācijā, bet 37% - klimata mērķu sasniegšanā. Nevienlīdzības mazināšanai plānots novirzīt 330 miljonus eiro, veselības nozares projektiem - 181,5 miljonus eiro, ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformām - 165 miljonus eiro, bet likuma varas stiprināšanai - 33 miljonus eiro.

Svarīgākais