Janvārī sociālās apdrošināšanas aģentūrā saņemts rekordliels slimības pabalstu pieprasījums - 71 215

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Janvārī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) saņemts rekordliels slimības pabalstu pieprasījumu skaits - 71 215, kas ir par 46,3% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, pavēstīja VSAA pārstāve Iveta Daine.

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, slimības pabalstu pieprasījumu skaits pieauga par 8%, turklāt īpaši liels pieaugums bijis pērnā gada novembrī un decembrī. Proti, novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, pieaugums bija par 19%, savukārt decembrī - par 41%.

Līdz ar pieaugumu slimības pabalstu pieprasījumu skaitā auguši arī izdevumi speciālajā budžetā. Ja 2019.gada decembrī slimības pabalsti piešķirti par kopumā 16 851 837 eiro, tad 2020.gada decembrī - par 24 354 574 eiro.

Kā norāda VSAA, tā kā Covid-19 pandēmijas laikā ir ievērojami pieaudzis slimības pabalstu pieprasītāju skaits, tad dažiem pabalsta pieprasītājiem pabalsts tiek piešķirts pēdējā, desmitajā darba dienā. Pēc tam izmaksa tiek nodrošināta turpmākajās trīs darba dienās. Līdz šim izmaksa ir nodrošināta likumā paredzētajā termiņā.

"Piemēram, ja iesniegums iesniegts 5.februārī, tad 19.februāris ir pēdējā diena, kad jāpiešķir. Savukārt kontā nauda var ienākt 19.februārī vai pat pēc nedēļas nogales - 22. vai 23.februārī," skaidro VSAA pārstāve.

Pagājušajā gadā slimības pabalsts izmaksāts 230 933 personām, bet 2019.gadā - 212 360 personām. Tomēr, kā atzīmē VSAA, viens cilvēks pabalstu var pieprasīt vairākas reizes.

Lai reaģētu uz pieaugušo pieprasījumu skaitu, VSAA ir pārorganizējusi darbu. "Darbiniekiem ir arī virsstundas, lai likumā noteiktajā termiņā varētu izmaksāt slimības pabalstus," atzīmē VSAA pārstāve. Kopumā VSAA pašlaik slimo 18 par pabalstu piešķiršanu atbildīgie darbinieki, savukārt kopumā pabalstu pieprasījumus izskata un piešķir 80 cilvēki.

VSAA pabalstus izmaksā likumā noteiktajos termiņos, bet, ja ir šaubas par to, ka pabalsts varētu kavēties, VSAA aicina personīgi sazināties ar aģentūru, rakstot uz e-pastu "konsultacijas@vsaa.gov.lv" vai zvanot jebkuram Klientu apkalpošanas centram.