Valsts parādu šogad prognozē ap 43% no IKP

Ņemot vērā līdz 2010.gada beigām plānotos valsts aizņemšanās pasākumus un plānoto valsts parāda saistību atmaksu, vispārējā valdības parāda līmenis gada beigās tiek prognozēts aptuveni 43% no iekšzemes kopprodukta (IKP), aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Patlaban arī tiek prognozēts, ka vispārējā valdības parāda līmenis vidējā termiņā būs aptuveni 50% apmērā no IKP.

Kā ziņots, vispārējās valdības sektora parāds pērn bijis 4,8 miljardi latu jeb 36,7% no IKP, liecināja valsts budžeta deficīta un parāda šā gada oktobra notifikācijas rezultāti, kuri sagatavoti atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai.

Vispārējās valdības sektora parāda apjoms 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 1,62 miljardiem latu jeb 12,4% no IKP, taču tas nepārsniedz Māstrihtas noteikto kritēriju (60%).

Parāds pirms konsolidācijas starp apakšsektoriem centrālajai valdībai bija 5,24 miljardi latu, pašvaldībām - 760 miljoni latu, bet sociālās apdrošināšanas fondam - 0,2 miljoni latu. Vispārējās valdības sektora parāds 2008.gadā sasniedza 3,181 miljardu latu jeb 19,7% no IKP. 2007.gadā valdības parāds veidoja 1,32 miljardus latu jeb 9% no IKP.

Savukārt vispārējās valdības sektora budžeta deficīts 2009.gadā sasniedza 1,34 miljardus latu jeb 10,2% no IKP.

LETA jau ziņoja, ka prognozētais šā gada valsts budžeta deficīts patlaban jau gandrīz uz pusi pārsniedz to finanšu apjomu, kāds tika prognozēts, pieņemot 2010.gada valsts budžetu, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pērn apstiprinātais valsts budžets paredzēja, ka šogad finansiālais deficīts būs 524 022 968 lati jeb 4,4% no IKP pēc Latvijas metodoloģijas vai ap 5,5% no IKP pēc starptautiskās metodoloģijas, ko ņem vērā arī Latvijas aizdevēji.

Savukārt jaunākais Valsts kases mēneša pārskats par konsolidētā kopbudžeta izpildi līdz septembrim liecina, ka budžeta deficīts šogad tiek plānots jau 990 130 495 lati.

Finanšu ministrija (FM) to skaidro ar iepriekš neparedzētiem izdevumiem, kas būtiski palielinājuši valsts izdevumus. Vienlaikus Latvija gan spēšot šogad iekļauties aizdevējiem apsolītajā budžeta deficīta līmenī - 8,5% no IKP, uzsver ministrijā.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).