Rēķinu apmaksai atvēlēs 30 dienas

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes vienošanos rēķinu apmaksas standarta termiņš nākotnē būs 30 dienas. Šādi noteikumi tiek ieviesti, lai novērstu to, ka novēlotu maksājumu dēļ maziem un vidējiem uzņēmumiem draud bankrots, finansiālas problēmas, un lai īpaši atbalstītu mazo un vidējo uzņēmumu darbību.

Pašreizējā ekonomikas krīzes situācijā maksājuma termiņš var izšķirt, vai uzņēmums izdzīvo. Lai atbalstītu Eiropas mazos un vidējos uzņēmumus, kas šādām situācijām ir visvairāk pakļauti, parlamenta pārstāvji panāca vienošanos ar ES Padomi par pašreizējās Kavēto maksājumu direktīvas atjaunināšanu, informēja Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

Saskaņā ar noteikumiem standarta maksājumu termiņš valsts iestādēm un uzņēmumiem būs 30 dienas. Deputāti jo īpaši uzstāja uz to, ka valsts iestādes nekādā gadījumā nedrīkst kavēt maksājumu ilgāk par 60 dienām un tikai tādā gadījumā, ja abas puses par to vienojas un tam ir objektīvs pamatojums. Dalībvalstis var izvēlēties noteikt 60 dienu maksājumu termiņu valsts veselības iestādēm, jo to finansēšana lielā mērā notiek no sociālo budžetu maksājumiem.

Komercdarījumos standarta maksājuma termiņš ir noteikts 30 dienas, ja vien līgumā nav norādīts citādi. Ja abas puses vienojas, to varēs pagarināt līdz 60 dienām un vēl ilgāk, ja vien tas nav nepārprotami negodīgi pret kreditoru. Parlaments sarunās ar padomi uzstāja, ka kreditoram jābūt garantētai kompensācijas summai, un kā minimālā summa ir noteikti 40 eiro.

Šī vienošanās vēl formāli jāapstiprina padomei. Jaunā direktīva stāsies spēkā 20 dienu laikā pēc publikācijas oficiālajā ES vēstnesī. Dalībvalstīm būs divi gadi jauno noteikumu ieviešanai.