Ekonomikas ministrs: Ir īstais brīdis, lai ļautu strādāt visiem veikaliem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Šodien Valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tiks lemts par ierobežojumu pagarināšanu pēc 7. februāra. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka ir izstrādāti jauni ierosinājumi, kurus šodien prezentēs kopsēdē un lems par ierobežojumiem tirdzniecības nozarē, tirgojamo preču klāsta paplašināšanu.

Ministrs atzina, ka jau sākotnēji bija pret esošo preču saraksta sistēmu. Viņš pauž cerību, ka jaunie ierosinājumi tiks ņemti vērā un esošais tirdzniecības modelis tiks nomanīts.

"Mēs redzam, ka cilvēku neapmierinātība pieaug katru dienu," ministris min, ka šis ir īstais brīdis, lai pārskatītu esošo modeli.

Līdz 7. februārim spēkā paliks esošie tirdzniecības ierobežojumi. Savukārt pēc 7. februāra būtu nepieciešams veikt esošā modeļa regulējumu, ieviešot papildu prasības, lai veikali varētu strādāt ilgtermiņā.

Konkurences padome atzīst, ka pašlaik tiek saņemtas vairākas sūdzības par negodīgas konkurences esamību. Vitenbergs atzina, ka Ekonomikas ministrijai ir svarīgi, lai visi komersanti spēj strādāt.

Ministrija ir paredzējusi, ka turpmāk pēc 7. februāra varētu strādāt visi tirdzniecības uzņēmumi ierobežotos apstākļos. Tiks palielināta nepieciešamā platība uz vienu cilvēku. Ja pašlaik veikaliem ir jānodrošina 15 kvadrātmetri uz vienu cilvēku, tad turpmāk būs nepieciešams nodrošināt 25 kvadrātmetrus.

Vitenbergs pauda, ka veikaliem ir nepieciešams nodrošināt cilvēku, kas ir atbildīgs par veikalā esošo pircēju skaitu. Brīdī, kad Valsts policijas darbinieki ierodas, lai pārbaudītu esošo situāciju, šim cilvēkam būtu nepieciešams sniegt konkrētu atbildi.

Pašlaik ministrija kopā ar nozares pārstāvjiem ir strādājusi dažādās grupās, lai plānotu, kā turpināt darbu.

Ministrs pauda, ka šodien Valdības sēdē konceptuāli lems par veikalu darību, vai tiks atļauts visiem veikaliem strādāt un piedāvāt visas esošās preces, vai arī darbu varēs atsākt atsevišķi veikali, taču preču klāsts netiks ierobežots. Vitenbergs minēja, ka pašlaik viedokļi dalās.

"Šis ir īstais brīdis, lai varētu strādāt visi veikali," tā uzskata Ekonomikas ministrija.

Zemkopības ministrija aicināja, ka primāri būtu jāļauj strādāt tiem veikaliem, kas tirgo visus materiālus, sēklas, stādus, kuri ir nepieciešami pavasarī.

Ilgstoši ir raisījušās diskusijas arī par grāmatnīcu darbību un grāmatu tirgošanu veikalos. Šodien šis jautājums tiks precizēts. Ministrs minēja, ka ar šo jautājumu nevajadzētu būt problēmām.

"Cilvēkiem ir nepieciešama intelektuālā barība, grāmatnīcām ir jābūt tai grupai, kurai būtu jāstrādā. Cerams izdosies panākt vienošanos."

Tirdzniecības centri vakar nāca klajā ar aicinājumu, valdībai lemt par atbalsta sniegšanu slēgto veikalu nomas maksām. Ministrs atzina, ka pagājušajā gadā tika pieņemts lēmums dubultot esošā atbalsta programmu apgrozāmiem līdzekļiem, kas ir pieejami uzņēmumiem. Vitenbergs pauda, ka ar šī atbalsta palīdzību ir iespējams nomaksāt arī nomas maksu. Šī pabalsta sistēma ir pagarināta līdz jūnijam. Sākotnēji atbalsts tika radīts, kā vienreizējs maksājums, taču pašlaik uzņēmumiem to ir iespējams saņemt, kā ikmēneša maksājumu.

"Mūsu modelis ir ļaut strādāt visiem pie zināmiem apstākļiem."

Šis koncepts ir tapis, strādājot kopār ar epidemiologiem un politiķiem. Pašlaik ir jāgaida valdības sēde, kurā par modeli tiks lemts un saņemti dažādi priekšlikumi.

"Tas viss vēl var mainīties," par esošā modeļa pieņemšanu min Vitenbergs.

Primāri ir jāaptur preču saraksta sistēma pārtikas veikalos, lai cilvēki varētu iegādāties visu nepieciešamo.

Ministrs atzina, ka iztrādātais modelis neparedz to, ka veikalu darība varētu būt atšķirīga darbadienās un brīvdienās. Ja tas tiktu ieviests, kā tas bija svētku laikā, tad rodas papildus slodze veikaliem darbadienu vakaros.

Svarīgākais