Latvijas budžeta deficīts pērn bija ceturtais lielākais ES

Latvijas budžeta deficīts pagājušajā gadā bija 10,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir ceturtais augstākais rādītājs starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina bloka statistikas biroja "Eurostat" publicētās ES valstu aprīlī iesniegto datu korekcijas.

"Eurostat" nav publicējis Grieķijas iesniegtos budžeta datus, norādot, ka birojam ir šaubas par Atēnu iesniegto datu kvalitāti, tāpēc "Eurostat" sadarbībā ar Grieķijas Statistikas biroju un Auditoru tiesu veic valsts statistikas pārbaudi.

Grieķijas dati tiks publicēti novembra vidū kopā ar "Eurostat" veiktajiem aprēķiniem par ES valstu 2009.gada budžeta rādītājiem.

Vislielākais budžeta deficīts pērn bijis Īrijā - 14,4%, Lielbritānijā - 11,4%, Spānijā - 11,1% no IKP. Piektajā vietā aiz Latvijas ierindojas Portugāle ar 9,3% no IKP, bet sestajā vietā ir Lietuva ar budžeta deficītu 9,2% no IKP.

Pērn nevienā no ES dalībvalstīm nav reģistrēts budžeta pārpalikums, taču vismazākais budžeta deficīts bijis Luksemburgā - 0,7%, kam seko Zviedrija ar 0,9% un Igaunija ar 1,7% no IKP.

Latvijas valsts parāds pērn veidojis 36,7% no IKP, kas ir septītais mazākais līmenis ES.

Vismazākais valsts parāds pagājušajā gadā bija Igaunijā - 7,2%, Luksemburgā - 14,5%, Bulgārijā - 14,7%, Rumānijā - 23,9%, Lietuvā - 29,5% un Čehijā - 35,3% no IKP.

Savukārt 12 valstis pērn pārsniegušas ES valstīm noteikto 60% no IKP valsts parāda limitu. Vislielākais valsts parāds bijis Itālijai - 116%, Beļģijai - 96,2% un Ungārijai 78,4% no IKP.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).