Vairāk nekā pusei investoru Covid-19 krīzē izdevies saglabāt vai palielināt apgrozījumu

© imago images/photothek/Scanpix/Leta

Vairāk nekā pusei investoru Covid-19 krīzē izdevies saglabāt vai palielināt apgrozījumu, informēja Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) pārstāvji.

ĀIPL priekšsēdētāja, uzņēmuma "Circle K Latvia" izpilddirektore Gunta Jēkabsone minēja, ka jaunākais "Ārvalstu investīciju vides indekss 2020" liecina, ka pandēmijas laiks ne visiem iezīmējis kritumu.

"Vairāk nekā pusei investoru ir izdevies saglabāt vai audzēt apgrozījumu, un lielākā daļa investoru plāno audzēt investīciju apmēru 2021.gadā, vienlaikus par kritiski svarīgām jomām iezīmējot cilvēkkapitāla pieejamību, pārdomātu un savlaicīgi plānotu nodokļu politiku, stabilitāti un prognozējamību uzņēmējdarbības likumdošanā, kā arī kopumā atvērta dialoga veidošanu starp investoriem un valsti," pauda Jēkabsone.

Padomē norādīja, ka 2021.gads būs pandēmijas seku novēršanas gads, turklāt papildus rūpēm par sabiedrības veselību būs jāatveseļo arī pasaules ekonomika. "Šis būs laiks, kad valstu konkurence par investoru piesaisti būs jo īpaši sīva, tāpēc jo svarīgāk ir valstīm prast noturēt esošo investoru interesi un vēlmi palielināt investīcijas," atzina ĀIPL.

Jēkabsone piebilda, ka lielākais jautājums, ko ārvalstu investori vēlas uzdot valsts vadītājiem ir par to, kāda ir Latvijas lielā vīzija un mērķis dzīvē pēc pandēmijas?

"Ārvalstu investīciju vides indeksa 2020" rezultāti tiks publiskoti nākamnedēļ, 29.janvārī, kad ĀIPL rīkos pētījuma prezentāciju un diskusiju.

Diskusija "Kā Latvijā atveseļot ekonomiku Covid-19 krīzē un vairot investīcijas ilgtermiņā?" notiks tiešsaistē plkst.10.

Ar "Ārvalstu investīciju vides indeksa 2020" rezultātiem iepazīstinās Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Ilgtspējīgas uzņēmējdarbības centra vadītājs Arnis Sauka.

Prezentācijai sekos politiķu, publiskā sektora vadītāju un ārvalstu investoru diskusija, kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs.

ĀIPL "Ārvalstu investīciju vides ziņojums" ir ikgadējs pētījums, kas tiek veikts sesto gadu. Tas novērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju no ārvalstu investoru skatupunkta, identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījums ir balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem, kuras veikusi ĀIPL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais