"Swedbank" zaudējumi Latvijā trešajā ceturksnī - 5,8 miljoni latu

"Swedbank" zaudējumi Latvijā trešajā ceturksnī samazinājušies līdz 5,8 miljoniem latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

"Swedbank" zaudējumi otrajā ceturksnī bija 10,9 miljoni latu. Tādējādi trešajā ceturksnī pret otro bankas zaudējumi sarukuši par 47%.

Jakubovska norāda, ka labāku rezultātu noteikusi ekonomikas atveseļošanās, arvien lēnāks kredītmaksājumu kavējumu pieaugums, kā arī problemātisko kredītu mazināšanās.

Kopumā trešajā ceturksnī "Swedbank" Baltijā strādāja ar 43 miljonu latu peļņu, kas pamatā esot saistīts ar uzkrājumu samazināšanos sliktajiem kredītiem.

Latvijā "Swedbank" peļņa pirms uzkrājumiem trešajā ceturksnī ir palielinājusies par 5%, salīdzinot ar otro ceturksni, un šajā periodā sasniedza 21,2 miljonu latu.

Klientu depozītu apjoms trešā ceturkšņa laikā pieauga par 3%, kā rezultātā "Swedbank" nostiprināja savu tirgus daļu depozītos. Kredītportfelis samazinājās par 5%, turpinoties kredītsaistību mazināšanas tendencei Baltijā. Bankas kredītu un depozītu proporcijas sabalansētība uzlabojās, pārskata ceturksnī Latvijā sasniedzot 219%. Pēdējo mēnešu laikā esot audzis klientu pieprasījums pēc kredītiem, un "Swedbank" izsniegtā finansējuma apjoms pārskata periodā, salīdzinot ar otro ceturksni, palielinājās par 35%.

Kopumā deviņu mēnešu laikā "Swedbank" Latvijā jaunos kredītos ir piešķīrusi 85 miljonus latu.

Kredītzaudējumi pārskata periodā ir 27,7 miljoni latu, krītoties par 16% salīdzinājumā ar otro ceturksni. Problemātisko kredītu bruto apjoms uz šā gada 30.septembri bija miljards latu, salīdzinot ar 1,035 miljardiem latu šā gada 30.jūnijā. Kavēto kredītu apjomu samazināšanās trešajā ceturksnī esot saistīta ar nodrošinājumu norakstīšanu un pārdošanu uzņēmumu kredītportfeļa problemātiskajā daļā. Jakubovska skaidro, ka privātpersonu portfelī uzlabošanās gaidāma vēlāk, un turpmākās izmaiņas būs tieši saistītas ar bezdarba līmeni valstī.

Banka prognozē, ka tās nekustamo īpašumu pārvaldīšanas meitasuzņēmuma "Ektornet" īpašumā esošo nekustamo īpašumu apjoms ievērojami palielināsies, jo tā vēlas izvairīties no aktīvu pārdošanas nelabvēlīgā tirgus situācija.

"Swedbank" ieņēmumi trešajā ceturksnī palielinājās par 4% - līdz 35,1 miljonam latu - galvenokārt no tīro procentu ienākumu pieauguma un arvien aktīvākas ikdienas pakalpojumu izmantošanas klientu vidū. Izdevumi saglabājās iepriekšējā līmenī un pārskata periodā bija 14 miljoni latu.

"Pagrieziena punkts ir redzams gan ekonomikā, gan sabiedrības un biznesa noskaņojumā. Cilvēki jūtas pārliecinātāki par nākotni un sāk domāt arī par ilgtermiņa aizņēmumiem, piemēram, mājokļa iegādei. Savukārt uzņēmējdarbībā atsākas investīcijas jaunajos projektos," saka "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Viņaprāt, par noskaņojuma maiņu skaidri signalizē arī pieaugošais noguldījumu apjoms un arvien garāki depozītu termiņi, kas esot būtiski visai ekonomikai, jo pietiekams uzkrājumu līmenis ir viens no finanšu stabilitātes pamatiem gan katrai ģimenei, gan valstij kopumā.

Runājot par prognozēm un nākotnes stratēģiju, "Swedbank" pārstāvji norāda, ka banka atbalsta tradicionālu bankas modeli, kas bāzēts uz kvalitatīvām finanšu konsultācijām un ciešu ilgtermiņa attiecību veidošanu ar klientiem, nodrošinot instrumentus un zināšanas naudas lietās.

Saskaņā ar Jakubovskas sniegto informāciju pārskata perioda laikā "Swedbank" pievienojās vairāk nekā 20 000 jaunu klientu.

Kā ziņots, "Swedbank" zaudējumi Latvijā šā gada otrajā ceturksnī ir 11 miljoni latu, kas ir par 76% mazāk salīdzinājumā ar 46 miljoniem latu pirmajā ceturksnī, informēja Jakubovska.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas "NASDAQ OMX Riga" veidotajā 2009.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā "Swedbank" ieņem 8.vietu. Eksperti novērtējuši "Swedbank" kā 230,39 miljonus latu vērtu kompāniju. 2008.gadā "Swedbank" šajā topā ieņēma 1.vietu ar 873,88 miljonu latu vērtību.