Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Parex bankas" mazākuma akcionāri ST lūdz vērtēt Kredītiestāžu likumu

Norādot, ka viņu īpašumā savulaik bijuši 8,4% AS "Parex banka" kapitāla, šodien astoņas ārvalstu sabiedrības iesniegušas pieteikumu Satversmes tiesā (ST).

"Parex bankas" mazākuma akcionāri lūguši izvērtēt Kredītiestāžu likuma 59.5 panta atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Starp pieteikuma iesniedzējiem ir vairākas "Firebird" sabiedrības, "East Capital Asset Management Aktiebolag", "Amber Trust", "SICAF-SIF".

"Parex bankas" mazākuma akcionāru vārdā pieteikumu iesniedzis advokāta Andra Grūtupa birojs.

ST trīs dienu laikā paredzējusi izlemt, vai saņemtais dokuments kvalificējams kā pieteikums un nododams tiesnešu kolēģijai izlemšanai par lietas ierosināšanu vai atteikšanos to darīt, piebilda Kovalevska.

Kā iepriekš norādīja "Parex bankas" mazākuma akcionāru konsultants advokāts Viktors Tihonovs, Kredītiestāžu likuma 59.5 pants ļāva valsts ieceltajai "Parex bankas" padomei trīs reizes palielināt bankas pamatkapitālu, liedzot mazākuma akcionāriem piedalīties pamatkapitāla palielināšanā un samazinot akcionāru līdzdalības proporciju bankas pamatkapitālā četras reizes.

Kā norādīja Tihonovs, atzīstot šo pantu par spēkā neesošu, "Parex bankas" padomes trīs reizes veiktā pamatkapitāla palielināšana tiks uzskatīta par nelikumīgu.

Advokāts uzsvēra, ka šāds likuma pants ir pretrunā ar Eiropas Savienības direktīvu, ir "netaisnīgs un neloģisks, jo piešķir vairākuma akcionāra ieceltai padomei tiesības rīkoties ar mazākuma akcionāru akcijām, būtiski samazinot līdzdalības proporciju bankā".

Iepriekš "Parex bankas" mazākuma akcionāri - investīciju fondi "Firebird Republics SPV", "Amber Trust" un "DCF Fund" - bankas padomei nosūtīja pieprasījumu iesniegt tiesā prasību pret bankas valdi par šā gada sākumā veikto Baltkrievijas "Parex līzinga" pārdošanu.

LETA jau ziņoja, ka 30.jūlijā tiesā pret bijušajiem bankas īpašniekiem Viktoru Krasovicki un Valēriju Karginu ir vērsusies "Parex banka", prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus.

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no Kargina un Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Finanšu grūtībās nonākušās bankas glābšanai tajā tika noguldīti lieli finanšu resursi, kas joprojām veido ap 640 miljoniem latu, bet kopējais finansējums, kas tika novirzīts bankai, pārsniedz 800 miljonus latu.

Valsts kontrole iepriekš secinājusi, ka no "Parex bankas" pārņemšanas tiešie ieguvēji bija tās akcionāri Kargins un Krasovickis, nevis Latvijas valsts. Savukārt tā laika premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzsvēris, ka bankas pārņemšana bija vienīgā iespēja, lai neradītu vēl lielākas problēmas visai Latvijas finanšu sistēmai.

Jau ziņots, ka naktī uz 1.augustu noslēdzās "Parex bankas" sadalīšanas posms un darbu sāka AS "Citadele banka", kurā ir pārnesti visi labie "Parex bankas" finanšu aktīvi.