Latvijas vidējā ģimene tērē 590 latu mēnesī

Latvijas vidējā ģimene ir trīs cilvēku liela un patēriņam izlieto gandrīz 590 latus mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ģimenē ir trīs cilvēki: viņš ir 36 gadus vecs, viņai ir 33 gadi un abu kopīgajam dēlam 9 gadi. Laulībā kopā nodzīvoti 9 gadi. Paredzams, ka vīrietis nodzīvos līdz 72 gadu vecumam, bet sieviete par 10 gadiem ilgāk – līdz 82 gadiem.

Ģimene apdzīvo divistabu mājokli ar 61 kvadrātmetru platību, kas viņiem pieder īpašumā.

Patēriņam ģimene izlieto gandrīz 590 latu mēnesī – lielākie izdevumi ir par pārtiku, transportu un mājokli. Pārtikai kopā ar maltītēm ārpus mājas tiek tērēta teju trešdaļa jeb 180 latu mēnesī. Nākamais lielākais izdevumu postenis ir izdevumi transportam un sakariem – nedaudz vairāk par 100 latiem mēnesī. Izdevumi par mājokli nedaudz pārsniedz 90 latus mēnesī.

Ģimene gada laikā, ēdot mājās, patērē 120 litrus pilnpiena, apēd 590 olas, patērē 93 kg svaigas gaļas un 265 kg kartupeļu, izdzer kafiju, kuras pagatavošanai izlietoti 5 kg kafijas pupiņu, un patērē nedaudz vairāk par 12 kg saldumu.

Vīrs vidēji nedēļā strādā 42 stundas, viņa sieva – 33 stundas. Pārvietošanās transportā katram aizņem 10 stundas nedēļā. Sievai ēst gatavošana un dzīvokļa uzkopšana prasa vismaz 26 stundas nedēļā, bet vīrs mājas rūpēs ir iesaistīts tikai 10 stundas.

Viņu dēls skolā pavada 20 stundas nedēļā un tik pat pie TV ekrāna un datora, bet sportam velta 11 stundas nedēļā. Viņa tēvs pie televizora ekrāna pavada 14 stundas nedēļā, bet māte par 3 stundām mazāk. Naktsmieram pieaugušie tērē gandrīz 60 stundas, bet viņu dēls miegam velta 10 stundas nedēļā vairāk nekā vecāki.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais