VID būs jauna māja Mežparkā; tā maksās 50 miljonus eiro

© VID

Neskatoties uz valstī izsludināto taupības režīmu, Rīgas būvvaldē iesniegts jaunā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvo ēku kompleksa skiču projekts. Ekonomiskais ieguvums, VID struktūrām pārceļoties uz jauno ēku Mežaparkā, precīzi aprēķināts nav.

Šobrīd VID iestādes Rīgā atrodas 14 dažādās vietās, un tas, pēc VID ģenerāldirektores Nelijas Jezdakovas vārdiem, rada virkni sarežģījumu dienesta ikdienas darbā, piemēram, apgrūtina savstarpējo komunikāciju, būtiski kavē dokumentu apriti un sarežģī ēku apsaimniekošanas koordinēšanu, jo šobrīd VID ir jāspēj administrēt daudzi īstermiņa nomas līgumi. Visas ēkas VID nomā – aptuveni 60 procentus no privātiem uzņēmējiem, 40 procentus no VAS Valsts nekustamie īpašumi. "Atrašanās daudzās ēkās rada arī ievērojamus papildu administratīvos un saimnieciskos izdevumus – transportam, ikdienas pastam, savstarpējai saziņai un tamlīdzīgi, kurus, saglabājoties pašreizējai situācijai, vēl vairāk samazināt nav iespējams. Turklāt liela daļa telpu ir ļoti sliktā un pat kritiskā stāvoklī," stāstīja N. Jezdakova. Arī Valsts nekustamo īpašumu valdes priekšsēdētājs Jānis Komisars uzskata, ka lēmums veidot vienu VID administratīvo ēku kompleksu Rīgā ir stratēģiski pareizs un tālredzīgs, kas samazinās VID administratīvās izmaksas, bet palielinās institūcijas darba efektivitāti.

Taču konkrētu summu, par kādu samazinātos VID administratīvās izmaksas, ja Rīgā esošās VID iestādes pārceltos vienuviet, N. Jezdakova nevarēja nosaukt, jo: "Šobrīd nav zināms, kāda varētu būt nomas maksa un komunālo pakalpjumu izmaksas jaunajā ēkā." VID ģenerāldirektore arī nezināja, cik VID šobrīd izmaksā neērtības, kas rodas no atrašanās 14 dažādās ēkās.

Daļai klientu neērtāks

Jaunā VID ēka tiks būvēta Mežaparkā, Talejas ielā 1, topošajā Ezerparka masīvā. Šo jauno mikrorajonu attīsta holdings New Europe Real Estate, kas ir SIA Mežaparks SPV īpašnieks.

Plānots, ka jaunās VID biroju ēkas kopējā platība būs aptuveni 45,6 tūkstoši kvadrātmetri, no tiem 34 tūkstošus kvadrātmetru aizņems VID telpas, kas ļaus nodrošināt vairāk nekā 2500 VID darbiniekus ar darba vietām. Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2008. gadā VID tika sākta reorganizācija. Tās rezultātā VID štata vietu skaits samazināts par vairāk nekā tūkstoti. 2007. gadā VID bija 5635 plānotas štata vietas (valstī kopā), 2009. gadā – 5032 plānotas štata vietas, bet šogad – 4500.

N. Jezdakova atzinās, ka VID darbinieki uz jaunas ēkas būvniecību gaida jau 10 gadus, jo vairākas iestādes ir iekārtotas VID funkciju izpildei nepiemērotās telpās, piemēram, bērnudārzā. Par jaunajām telpām VID darbinieki, visticamāk, priecāsies, bet nez vai Pārdaugavas iedzīvotāji būs apmierināti, ja viņiem ikreiz, kad vajadzēs kārtot dokumentus VID, vajadzēs doties uz Mežaparku. Arī N. Jezdakova atzina, ka atsevišķiem klientiem iestāžu atrašanās vietas maiņa varētu sagādāt zināmas neērtības, taču viņa atgādināja, ka iespējams izmantot elektronisku vai telefonisku saziņu ar VID.

Būvēs lētāk

Lēmums par jaunas VID mājas būvniecību netika pieņemts tikko. Tam ir jau vismaz trīs gadu vēsture, jo 2007. gadā valdība pieņēma lēmumu, ka valstij finansiāli izdevīgāk, kā arī dienesta klientu ērtībai atbilstošāks risinājums būtu vienota VID kompleksa būvniecība. 2008. gadā Valsts nekustamie īpašumi izsludināja konkursu šādas ēkas būvniecībai un tajā uzvarēja SIA Mežaparks SPV. Tajā pašā gadā saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu tika izveidots kopuzņēmums SIA Biroju centrs Ezerparks, kurā Valsts nekustamajiem īpašumiem pieder 31,5% akciju, bet kontrolpakete – Mežaparks SPV. Uzņēmuma pamatkapitālā saskaņā ar līgumu valsts ieguldīja 3,2 miljonus latu. Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā valsts maksās nomas maksu.

SIA Biroju centrs Ezerparks valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane prognozēja, ka nomas maksa nepārsniegs vidējo nomas maksu Rīgā. Pēc viņas teiktā, kopumā kompleksa būvniecība varētu izmaksāt apmēram 50 miljonus eiro jeb aptuveni 35,1 miljonu latu, taču precīzas izmaksas būs zināmās, tikai noslēdzoties konkursam. Pirms diviem gadiem šīs ēkas izmaksas tika lēstas 70 miljonu latu apmērā.

"Ja skiču un tehniskā projekta saskaņošana Rīgas pilsētas būvvaldē noritēs, kā ieplānots, būvniecības konkursu iecerēts izsludināt jau nākamā gada pavasarī, bet būvniecības darbus pabeigt 2014. gadā," pieļāva B. Fromane. Lai gan tas būs starptautisks būvnieku konkurss, tajā būs iestrādāti nosacījumi valsts interešu aizstāvībai. Piemēram, ka vismaz 80% no būvniecības darba apjoma ir jāveic vietējām būvkompānijām un ka visām ģenerāluzņēmēja un apakšuzņēmēju būvniecības izmaksām ir jābūt publiskām.

Dārga zeme

SIA New Europe izpilddirektors Jānis Stakens stāstīja, ka Ezerparka teritorijas attīstībā līdz šim ir investēts aptuveni 56 miljoni eiro. No tiem 12,5 miljoni eiro SIA Biroju centrs Ezerparks ieguldījis VID ēku kompleksā.

"Kopš uzņēmuma nodibināšanas un pamatkapitāla apmaksas, valstij VID ēkas būvniecībā vairs nav jāiegulda neviens santīms. Šobrīd visa vērienīgā projekta teritorijā intensīvi noris darbs pie vienotas infrastruktūras izbūves un teritorijas labiekārtošanas," uzsvēra J. Stakens.

Ezerparka teritorija kopumā plānota 25 hektāru lielumā, no tā VID ēka aizņems aptuveni 3 hektārus. Zemi Ezerparka attīstīšanai SIA Mežaparks SPV, kuras valdes priekšsēdētājs ir bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, 2005. gadā par 29,7 miljoniem latu iegādājās no uzņēmējas Ināras Vilkastes. Viņa savukārt to pirms pieciem gadiem bija iegādājusies par 175 000 latu.

Svarīgākais