Vitenbegs: Pie konkrētiem apstākļiem iegādājamo preču klāsts pēc 25. janvāra var tikt papildināts

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs šodien LTV "Rīta panorāmā" atzina, ka pēc 25. janvāra, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ir iespējams, ka nopērkamo preču klāsts tirdzniecības vietās var tik paplašināts.

Šodien veikalos iegādājamos preču klāsts tiek papildināts, taču ministrs pauž cerību, ka uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, pēc 25. janvāra iespējams šo sarakstu vēl paplašināt.

"Ja būs tāda nepieciešamība un operatīvā vadības grupa redzēs, ka ir kādas preces, preču grupas, kuras ir nepieciešamas, kā neatliekamas, kā pirmās nepieciešamības preces, tad šāds saraksts tiks pārskatīts," atzina ministrs.

Šodien nopērkamo preču klāsts tiek papildināts ar sezonālajām precēm - cepurēm, šallēm, zeķubiksēm un sildītājiem. Ministrs atzina, ka šāds lēmums pieņemts, jo iestājoties ziemai, šīs ir definētas, kā preces, kuras ir cilvēkiem nepieciešamas.

Līdz 25. janvārim valdība ir lēmusi, ka turpināsies esoša kārtība gan tirdzniecības, gan pakalpojumu sniegšanā.

Vitenbergs minēja, ka līdz 25. janvārim visas atbildīgās institūcijas strādā vienkopus, lai izplānotu tālāko situāciju, ja pēc šī datuma epidemioloģiskā situācija uzlabojas.

Viņš uzsvēra, ka nozīmīgi ir tas, ka epidemiologiem un nozares pārstāvjiem ir vienots viedoklis par esošo situāciju. Nozares pārstāvjiem ir jāizprot šī situācija un jābūt saprotošiem gan pret saviem darbiniekiem, gan pircējiem.

"Mums ir jārada modelis, kad pie zināmiem apstākļiem var strādāt visi veikali," pauda Vitenbergs.

Nozare pašlaik ir paudusi, ka ir jāļauj strādāt visiem, taču ar stingriem ierobežojumiem. Tomēr Ekonomikas ministrs atzina, ka pašlaik netiks krasi mainīti ierobežojumi, jo, atskatoties uz iepriekšējiem notikumiem, kad ierobežojumi tika strauji mainīti, situācija vienmēr pasliktinājās. Cilvēki plaši pulcējās veikalos, radot garas rindas.

Pēc mobilo datu analīzes pašlaik cilvēki veikalos pulcējas mazāk un tas ir pozitīvi.

Šobrīd tirdzniecības vietās ir jānodrošina 15 kvadrātmetri uz vienu pircēju. Kā atzīst ministrs, tad šo noteikumu ir grūti izkontrolēt lielās tridzniecības platībās. Policija veic uzraudzošo funkciju, bet ir norādījusi, ka tas ir grūti izdarāms. Pastāv iedeja ieviest lielajās tridzniecības vietās viedās uzskaites ierīces, lai palīdzētu kontrolēt situāciju un cilvēku plūsmu.

Svarīgākais