Mežu īpašnieki pieteikušies atbalstam 35 tūkstošu latu apmērā

Nedēļas laikā kopš iespējama pieteikšanās atbalsta saņemšanai mežaudžu atjaunošanai un kopšanai, kas iznīcinātas vai bojātas ugunsgrēku, vējlaužu vai vējgāžu ietekmē, Lauku atbalsta dienestā saņemti pieteikumi ar kopējo atbalsta vērtību 35 000 latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja dienesta pārstāve Liene Valta.

Ieaudzēšanas un kopšanas atbalstam uz vairāku gadu periodu pieteikušies 11 mežu īpašnieki.

Pēc Valtas teiktā, dienests neapkopos kopējo projektu skaitu sadalījumā pēc bojājumu cēloņiem - vējgāzēm vai ugunsgrēkiem. Tāpat pagaidām nav pieejama informācija par kopējo pieteikto mežaudžu platību, taču vēlāk, administrējot projektus, tā tiks aprēķināta.

Jau ziņots, ka no 7.oktobra iespējams pieteikties atbalstam mežaudžu atjaunošanai, ko iespējams saņemt kā daļu no Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Lauku attīstības programmas aktivitātes "Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana ugunsgrēku un dabas katastrofu radīto postījumu vietās".

Vējgāžu un vējlaužu atbalsta pasākumi paredzēti tieši Latvijas austrumu rajonu mežu īpašniekiem, kuri cietuši zaudējumus augusta sākuma vētrās. Kopējais aktivitātei atvēlētais finansējums ir viens miljons latu.

Kā ziņots, spēcīgajās 8.augusta vētrās visā Latvijā nopostīti apmēram 500 000 kubikmetru koksnes.

Madonas novadā vissmagāk cieta Lazdonas, Ļaudonas, Liezēres un Mētrienas pagasts. Kopumā vienlaidus vējgāzēs izpostīti apmēram 170 hektāri valstij piederošu mežu un vismaz 400 hektāri privāto meža īpašumu, kur nepieciešamas vienlaidus cirtes.

Tāpat pastāv liels risks, ka Madonas novadā vētras izgāztajos kokos iemitināsies egļu astoņzobu mizgrauži, "Nozare.lv" pastāstīja Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Agnis Šmits.

Šā gada ugunsnedrošā perioda laikā mežos ugunsgrēki izcēlušies 314 reizes. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu tas ir gandrīz 2,5 reizes mazāk, kad pavisam tika dzēsti 882 meža ugunsgrēki un uguns bija sakārusi 455 hektārus meža.