Latvijā septembrī mazākais patēriņa cenu kāpums ES

Patēriņa cenas Latvijā šā gada septembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, palielinājās par 0,3%, kas ir mazākais kāpums no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Savukārt Īrijā patēriņa cenas gada laikā samazinājās par 1%, tādējādi Īrija ir vienīgā no ES dalībvalstīm, kur reģistrēta deflācija.

Šā gada janvārī, februārī, martā, aprīlī un maijā Latvijā bija ES lielākā gada deflācija. Savukārt jūnijā, jūlijā un augustā Latvijā bija otra lielākā gada deflācija aiz Īrijas.

Kā ziņots, pēc iestāšanās ES 2004.gadā Latvijā vairāk nekā četrus gadus bija fiksēta savienībā augstākā inflācija, bet pēc recesijas iestāšanās inflācijas rādītāji strauji kritās un pagājušā gada oktobrī pirmo reizi tika piedzīvota gada deflācija.

"Eurostat" dati liecina, ka gada inflācija ES septembrī veidoja 2,2%, salīdzinot ar 2% augustā. Savukārt eirozonā inflācija pieauga no 1,6% līdz 1,8%.

Visaugstākā inflācija augustā reģistrēta Rumānijā - 7,7%, Grieķijā - 5,7% un Igaunijā - 3,8%.

Patēriņa cenas Lietuvā septembrī pieauga par 1,8%.

Salīdzinot ar augustu, septembrī gada inflācija samazinājusies trīs ES valstīs, divdesmit valstīs - palielinājusies, bet četrās valstīs nav mainījusies.