Repše ierosina disciplinārlietu pret divām augstām VID amatpersonām

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) ir parakstījis lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret divām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām, kuras bija iesaistītas vērienīgā datoru iepirkuma veikšanā.

Disciplinārlieta ierosināta pret VID administratīvās pārvaldes direktora vietnieci Ivetu Bērtulsoni un Finanšu pārvaldes direktori Vitu Liepu.

Disciplinārlietas izmeklēšana ir uzticēta Finanšu ministrijai (FM). Disciplinārlieta tiks izmeklēta un lēmums tiks pieņemts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos, aģentūru LETA informēja FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrijai bija aizdomas par nekvalitatīvi paveiktu darbu, organizējot vērienīgo Valsts ieņēmumu dienesta datortehnikas iepirkumu.

LETA jau ziņoja, ka saistībā ar VID veikto datortehnikas iepirkumu FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis iepriekš uzdeva dienesta ģenerāldirektorei Nelijai Jezdakovai iesniegt informāciju, vai ir veikta cenu aptauja pirms vērienīgā datoru iepirkuma.

Tāpat VID vadītājai jāiesniedz ziņojums par to, uz kādiem apsvērumiem balstoties iestādes vadība pieņēma, ka netipiski liela apjoma - ap 900 000 latu - iepirkums Elektronisko iepirkumu sistēmā līdztekus citām priekšrocībām nodrošinās arī konkurētspējīgu cenu salīdzinājumā ar citām iepirkuma metodēm.

LETA jau ziņoja, ka VID veikto datortehnikas iepirkumu atbalstīja Finanšu ministrijas Informācijas un tehnoloģiju padome.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka šovasar VID saviem darbiniekiem iegādājies vairāk nekā 2000 jaunu datoru un monitoru, kopā par to samaksājot gandrīz 900 000 latu un, iespējams, pārmaksājot aptuveni 100 000 latu.

Šis ir lielākais datoru iepirkums pēdējā laikā, ko kāda iestāde ir veikusi.

Raidījums norāda, ka VID nav centies atrast lētāku piedāvājumu, kā to nosaka Publisko iepirkumu likuma 3.pants - "manta iegūstama īpašumā vai lietošanā par iespējami zemāko cenu". Tā vietā VID darbinieki ir izvēlējušies visvienkāršāko ceļu - nopirkt vairāk nekā 2000 datoru komplektu Elektronisko iepirkumu sistēmā, kas izveidota, lai valsts iestādēm, pērkot papīru, telefona aparātus, galdus un citas nepieciešamas lietas, nevajadzētu katru reizi rīkot iepirkuma konkursu.

Svarīgākais