Reirs: Pašvaldību budžetos varētu nonākt papildus IIN ieņēmumi

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Darbaspēka nodokļu iekasēšanas rezultātā gada nogalē pašvaldību budžetos varētu nonākt papildus iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi, tikšanās laikā ar Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes un Krāslavas novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku (ZZS) atzinis finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), informēja Finanšu ministrijā.

Reirs ar Upenieku pārrunāja priekšlikumu risinājumam, kas nākamajā gadā paredz piešķirt vienreizēju papildu dotāciju piecu miljonu eiro apmērā pašvaldībām ar zemiem izlīdzinātajiem ieņēmumiem, salīdzinot ar vidējiem valstī, un augstu bezdarba līmeni.

Tāpat apspriesti pašvaldībām aktuāli jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piesaistīšanu, kā arī aizņemšanās iespējām pašvaldību investīciju un citu būtisku projektu īstenošanai.

"Lai pārvarētu Covid-19 izraisīto krīzi valstī, ir svarīgi rīkoties vienoti un atbildīgi. (..) Pašvaldību iesaiste un atbalsts ļauj kopīgiem spēkiem rast arī papildu risinājumus, lai atbalstītu tos, kam šīs krīzes rezultātā nākamgad klāsies visgrūtāk," paudis finanšu ministrs.

Kā galvenā aizņēmumu prioritāte papildu ES fondu projektu īstenošanai ir noteikta izglītības iestāžu investīciju projekti, lai nodrošinātu ilgtspējīgas izglītības funkcijas izpildi. 2021.gadā ir paplašināti aizņēmumu mērķi pašvaldību investīciju projektiem ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību ar jaunu mērķi - būvprojektu izstrāde ES fondu projektiem.

Vienlaikus, izvērtējot pašvaldību ieņēmumu izmaiņas, ir panākta vienošanās samazināt pašvaldību līdzfinansējumu aizņēmumiem Valsts kasē no 25% līdz 15%, bet atsevišķiem projektiem līdz 10%. Papildus pašvaldībām tiek piedāvāts aizņemties līdz 400 000 eiro vienai svarīgai pašvaldības prioritātei bez pašvaldības budžeta līdzfinansējuma, lai katrā pašvaldībā varētu īstenot attīstībai svarīgu investīciju projektu.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs atzinis, ka Latgales pašvaldības ir atvērtas un gatavas piedāvāt aktuālus projektus, kas šajos apstākļos būtu atbalstošs ekonomikas sildītājs reģionā.

Pārrunāta arī citu programmu iedarbināšana, piemēram, uzņēmējdarbības atbalstam, kā arī skolu un mājokļu pieejamībai iedzīvotājiem.

Ekonomika

Strauja ekonomikas izaugsme Latvijā nav gaidāma. Tā šobrīd savās prognozēs izsakās eksperti. Publicēts jaunākais ekonomikas apskats un ko šī lēnā ekonomikas attīstība nozīmēs iedzīvotājiem, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais