Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valdība paplašina apgrozāmo līdzekļu subsīdiju atbalsta saņēmēju loku

© f64.lv, Oksana Džadana

Ministru kabinets otrdien apstiprināja grozījumus apgrozāmo līdzekļu subsīdijas atbalsta programmā, būtiski paplašinot atbalsta saņēmēju loku, šim mērķim no budžeta paredzot 70,8 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais atbalsts vienreizēja granta veidā būs pieejams visu nozaru uzņēmumiem, kuriem 2020.gada novembrī vai decembrī vērojams apgrozījuma kritums vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī kopā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) atzina, ka lielākajai daļai uzņēmēju kopš pavasara joprojām nav iespējams darboties ar pilnu jaudu, ir naudas plūsmas un piegāžu ķēžu traucējumi, atlikti norēķini un apgrozāmo līdzekļu trūkums.

"Valdības lēmums par ārkārtējās situācijas atkārtotu izsludināšanu daudzām nozarēm uzlika vēl papildu darbības ierobežojumus. Lai izturētu un "pārziemotu" Covid-19 otro vilni, atbalsts tiks sniegts visiem krīzes skartiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai," uzsvēra ministrs.

Šajā programmā atbalsts tiks piešķirts Covid-19 krīzes skartiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai pārvarētu Covid-19 infekcijas otro izplatīšanās vilni.

Atbalsta apmērs - 30% no uzņēmuma bruto darba algas kopsummas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 50 000 eiro, un ne vairāk kā 800 000 eiro saistītu personu grupai. Atbalstu piešķirs vienreiz par visu atbalsta periodu.

Atbalsts pieejams par laikposmu no 2020.gada 1.novembra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Lai pieteiktos atbalstam, uzņēmumam līdz 2021.gada 15.janvārim elektroniski jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegums, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Par iesniegumu pieņemšanas uzsākšanas datumu tuvākajās dienās informēs VID.

VID pieņems lēmumu par atbalsta piešķiršanu un 20 darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas izmaksās atbalstu, ieskaitot to iesniegumā norādītajā uzņēmuma kontā. VID par minēto lēmumu paziņos, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Vienlaikus VID savā tīmekļvietnē publicēs uzņēmumu sarakstu, kuri saņēmuši atbalstu.