Pasaules banka iesaka pensijām atņemt piemaksas, pabalstu visiem vienādu

Pensijas nesamazināt apsolījušas gandrīz visas gan Saeimā ievēlētās, gan neievēlētās partijas, bet ar pabalstiem ir citādi.

Jau ilgāku laiku tiek runāts un Pasaules bankas (PB) ieteikumi Latvijas valdībai nav pirmā vieta, kurā tas pieminēts, – ka vecāku pabalstu varētu piešķirt vecākiem konstantā apmērā, nesaistot to ar cilvēka iepriekš veiktajiem sociālajiem maksājumiem. Pamatu šīm bažām dod apstāklis, ka, iespējams, jau nākamgad vecāku pabalstu varētu maksāt no pamatbudžeta, nevis sociālās apdrošināšanas budžeta.

PB ieteikumi Latvijas valdībai nav obligāti, taču tie arvien saceļ milzu ažiotāžu gan tāpēc, ka šiem dokumentiem vienmēr ir slepenības plīvurs, gan tāpēc, ka tie, vismaz sociālajā jomā, vienmēr ir skarbi un nesaudzīgi atklāj to, par ko Latvijas politiķi vēlētos klusēt, – izmaiņas pensiju jomā.

PB norāda: tūlītējus ietaupījumus var gūt, veicot lielo pensiju ierobežošanu. Kā vienu no variantiem ārvalstu eksperti redz ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma samazināšanu. Ja to samazina no pašreizējiem 165 līdz 140 latiem, ietaupījums būtu 24 miljoni latu, bet, ja drastiskāk, līdz 80 latiem, tad ietaupījums būtu jau 85 miljoni latu. Tagad ar nodokli apliek to pensijas daļu, kas ir virs 165 latiem. Pēc

Neatkarīgās aplēsēm, izmaiņas, ja tādas būtu, skartu lielāko daļu pensionāru, jo pašlaik pensijas līdz 100 latiem saņem vairāk nekā 50 000 cilvēku, bet no 100 līdz 200 latiem – absolūtais vairākums jeb 421 100 pensionāru.

Vēl viens ierosinājums, kā varētu ietaupīt 120 miljonus latu, ir atcelt piemaksas, kas pienākas par darba stāžu līdz 1996. gadam, tām pensijām, kas pārsniedz 140 latus, kā arī veikt pensiju indeksāciju, gan ņemot vērā inflāciju, gan deflāciju. Pensiju piemaksas un vecāku pabalsti ir tās izmaksu pozīcijas, kuras Labklājības ministrija piedāvā valdībai pārcelt no sociālā budžeta uz pamatbudžetu. Taču politiskā līmenī plašāku diskusiju nav bijis, tikmēr neoficiāli tiek minēts, ka, pārceļot uz pamata budžetu, šīs izmaksas vairs nebūtu saistāmas ar sociālajām iemaksām, vistiešāk tas attiecas uz vecāku pabalstu, līdz ar to nebūtu jāsaista ar personas algu. Tad varētu maksāt konstantu pabalstu, PB rosina to noteikt 100 latu apmērā.

Sociālā budžeta izdevumu samazināšanai PB arī iesaka atteikties no ģimenes valsts pabalsta izmaksas ģimenēm. To pašu iesaka arī pie valdības izveidotā funkciju izvērtēšanas darba grupa, un par to diskutēts jau vairākus gadus. Kā negatīvs aspekts tam tiek minēts, iespējams, sarežģītā administrēšana. Ministrijas savu redzējumu par PB priekšlikumiem gatavojas iesniegt Finanšu ministrijā līdz šīs nedēļas beigām.

***

Pasaules bankas ieteikumi sociālajā jomā

Samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām līdz 140 latiem/Valsts budžeta izdevumi samazināsies par 24 miljoniem latu

Samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām līdz 80 latiem/Valsts budžeta izdevumi samazināsies par 85 miljoniem latu

Atcelt piemaksas pensijām virs 140 latiem/Valsts budžeta izdevumi samazināsies par 120 miljoniem latu

Ģimenes valsts pabalstu maksāt tikai trūcīgām ģimenēm/Valsts budžeta izdevumi samazināsies par 4–6 miljoniem latu

Noteikt konstantu vecāku pabalstu 100 latu apmērā

Palielināt pensionēšanās vecumu jau no 2015. gada/Labklājības ministrija piedāvā no 2016. gada

Svarīgākais