Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vaidere: Latvijai jāizvirza krietni vērienīgāki renovācijas mērķi

© F64, Ģirts Ozoliņš

Latvijai ir jāizvirza krietni vērienīgāki renovācijas mērķi, vēršoties ar vēstuli pie ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (KPV LV), uzsvērusi Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

Kā informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, Vaidere aicinājusi ekonomikas plānos, kuri patlaban tiek izstrādāti, ievērojamu lomu atvēlēt tieši ēku renovācijai. Viņasprāt, tie būs gan videi draudzīgi, gan tautsaimniecību stimulējoši ieguldījumi, kas radīs jaunas darbavietas un atbalstīs mūsu ražotājus.

EP deputāte pauda aicinājumu arī iedzīvotājiem izmantot visas iespējas renovēt, tai skaitā līdz 15.decembrim iesniegt pieteikumus "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum") daudzdzīvokļu māju renovācijas atbalsta programmā.

Vaidere, kurai uzticēts būt par Eiropas Renovāciju vēstnieci Latvijā, norādīja, ka no 2021.gada Latvija saņems ļoti ievērojamu Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu, tāpēc viņa aicina Ekonomikas ministriju ēku renovācijai atvēlēt krietni lielāku finansējumu nekā līdz šim, kā arī aktīvāk piesaistīt privātus līdzekļus.

Vaideres ieskatā pašreiz izvirzītie renovācijas mērķi nav pietiekami vērienīgi un ir nepieciešams meklēt risinājumus, lai vismaz divkāršotu renovēto māju skaitu gan pilsētās, gan reģionos.

"Tuvākajā laikā būtu jāpieņem arī jauna renovācijas stratēģija Latvijai, ņemot vērā nesen Eiropas līmenī publicēto "Renovācijas viļņa" iniciatīvu, pie kuras ieviešanas strādāju EP," skaidroja politiķe.

Kā svarīgu jautājumu Vaidere izcēla arī vēsturisko ēku renovāciju, jo ēkas, kas celtas 19.gadsimtā un 20.gadsimta pirmajā pusē, ir ne tikai Rīgas, bet arī citu Latvijas pilsētu rota, tomēr tās ne vienmēr kvalificējas renovācijas programmām. Tādēļ, pēc politiķes domām, ir jāizstrādā īpaša programma un jāparedz publisks finansējums arī vēsturisko namu atjaunošanai. Viņasprāt, tas palīdzēs saglabāt kultūras mantojumu un cels pilsētu estētisko vērtību, uzlabojot gan iedzīvotāju dzīves kvalitāti, gan tūrisma potenciālu.

Vaidere atzīmēja, ka ēku renovācija sniedz daudzus un dažādus ieguvumus, proti, tie ir gan zemāki rēķini iedzīvotājiem, gan drošāki un patīkamāki mājokļi. Viņa skaidroja, ka ēku energoefektivitātes uzlabošana palīdzēs īstenot Eiropas Zaļā kursa mērķus, jo ēkas ir galvenais enerģijas patēriņa avots, kas rada 36% no visām siltumnīcefekta gāzu emisijām.

"Altum" daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā pusi no izmaksām par būvdarbiem, kas samazina siltuma zudumus ēkā, sedz "Altum" grants jeb neatmaksājama palīdzība no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.