"Ventspils naftas" sapulces vietā sanākšana

A/s Ventspils nafta (VN) "rosina valdības pārstāvjus un akcionārus apmeklēt a/s Latvijas kuģniecība (LK) akcionāru sapulci 2010. gada 8. oktobrī" un tajā pašā laikā atzīst, ka nekāda sapulce šodien nenotiks.

VN vakar izplatīja mulsinošu paziņojumu par akcionāru sapulci, kaut gan uzņēmuma preses pārstāve Zane Bojāre Neatkarīgajai atzina, ka VN ir tikai viens no LK akcionāriem, kas nekādu sapulci sarīkot nedrīkst. Piemēram, akcionāru sapulces norisei ir nepieciešams uzņēmuma – šajā gadījumā LK valdes apstiprināts akcionāru saraksts, bet LK valde ir paziņojusi par sākotnēji tiešām 8. oktobrī izsludinātās sapulces atlikšanu uz 17. decembri. LK valdes priekšsēdētāja palīgs Ģirts Apsītis norādīja, ka paziņojumu par sapulces atlikšanu LK ir laikus izplatījusi Rīgas Fondu biržas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas elektroniskās informācijas sistēmās, kā arī apmaksātos sludinājumos avīzēs. Z. Bojāre tomēr norādīja uz iespēju, ka VN juristiem izdošoties atrast pārkāpumus sapulces atlikšanas procedūrā un tad šodienas sanākšana it kā iegūtu sapulces statusu, ja kaut kāda sanākšana vispār notiks.

Notikušu vai varbūt tikai protokolos aprakstītu sanākšanu pasludināšana par Ventspils ostas uzņēmumu akcionāru sapulcēm gan ir ierasta lieta, kas pēc tam izraisa nebeidzamu tiesāšanos. Neatkarīgā vakar jau informēja par labklājības ministra Ulda Auguļa vēstulēm Ministru prezidentam un ekonomikas ministram, lūdzot nodrošināt to, lai uz šāda veida pasākumu pamata vietu LK padomē nezaudē valsts pārstāvis, kam vietu padomē nodrošina LK privatizācijas noteikumi sakarā ar to, ka 1/10 daļa uzņēmuma akciju atrodas Valsts sociālās nodrošināšanas aģentūras valdījumā. "Mēs atbalstām Labklājības ministrijas viedokli, ka pensiju budžets ir visas sabiedrības īpašums un valsts nedrīkst zaudēt kontroli par pensiju kapitālu," norādīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Patlaban valsti LK padomē pārstāvošais Kārlis Boldišēvičs pauda: "Aicinājums uz neesošu sapulci mani kā valsts pārstāvi dara vēl vairāk bažīgu un pastiprina arī labklājības ministra vakar paustās aizdomas, jo skaidri apliecina, ka, iespējams, tiek plānotas kādas nelikumīgas darbības pretēji valsts interesēm šajā uzņēmumā. Tāpēc aicinu visas iesaistītās institūcijas būt modrām, rūpīgi pārbaudīt dokumentus un nepieļaut provokācijas.